Τέσσερις νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό καταγράφηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα περισσότερα από 621.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο και 28.000 έχουν πεθάνει. Οι ΗΠΑ έχουν πλέον τα περισσότερα κρούσματα, μετά η Ισπανία και η Ιταλία.

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί:

95 νέα κρούσματα, 1.061 συνολικά
69 είναι διασωληνωμένοι, 12 γυναίκες – οι υπόλοιποι άνδρες. 47 από τους 49 ηλικίας άνω των 65
32 οι νεκροί εκ των οποίων 25 άνδρες και 7 γυναίκες.
Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας μέσος όρος συμπτωμάτων είναι οι 5 μέρες, ενώ μέχρι τη νοσηλεία ειναι 7 ημέρες. Για το τραγικό μέρος του θανάτου είναι 14 ημέρες.

Λήψη ιατρικών συνταγών από το κινητό

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό έχουν από σήμερα οι πολίτες, καθώς τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, μέσω της οποίας μια ιδιαίτερα σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία γίνεται απλούστερη για όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες, γιατρούς, φαρμακοποιούς) εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια, διαφάνεια και ιδιωτικότητα σε όλα τα επιμέρους στάδια. Καθιερώνεται, επιπλέον, η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο.

Η νέα διαδικασία είναι προαιρετική. Για την ενεργοποίησή της, οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, να επιλέξουν αρχικά την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια» και εν συνεχεία την υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας», όπου θα βρουν την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία θα εισέλθουν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.

Οι κατηγορίες που επαναπατρίζονται

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανάμεσα στα αυστηρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι και η διακοπή πτήσεων από χώρες που υπάρχει σοβαρό επιδημιολογικό πρόβλημα. Από αύριο Κυριακή 29/3, στις 3 το πρωί και έως τις 15 Απριλίου διακόπτονται οι πτήσεις από και προς Ολλανδία και Γερμανία, με ορισμένες εξαιρέσεις για πτήσεις cargo και στρατιωτικές.

Επιστροφές Ελλήνων γίνονται για άτομα με ειδικούς λόγους. «Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας. Όσο κι αν φωνάζουν κάποιοι, θα πρέπει να μείνουν εκεί, ειδικά όσοι αρνούνται να προσκομίσουν αποδεικτικά», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.