Βουτιά σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002. Την ίδια στιγμή πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου οφείλονται στην παράταση των μέτρων για τον κορονοϊό στην Ευρώπη αλλά στον πόλεμο τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας. Επιπλέον, το γεγγονός ότι αρκετές χώρες αποφάσισαν να παρατείνουν τις σχεδόν καθολικές καραντίνες που έχουν επιβάλει για να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού, είχε σαν επακόλουθο την πτώση των μετοχών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Οι τιμές του πετρελαίου

Η προθεσμιακή τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση 5,8% ή 1,45 δολάριο στα 23,48 δολάρια το βαρέλι στις 8.23 (ώρα Ελλάδας), έχοντας υποχωρήσει προηγουμένως στα 23,03 δολάρια, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρούσε 3,8% ή 0,82 δολάριο στα 20,69 δολάρια το βαρέλι.

«Οι κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν (τη νομισματική πολιτική) και οι κυβερνήσεις προσφέρουν πακέτα τόνωσης της οικονομίας, αλλά πρόκειται μόνο για μέτρα στήριξης και όχι για μία ριζική αντιμετώπιση», δήλωσε αναλυτής της Rakuten Securities. «Έως ότου δούμε ενδείξεις για τη λήξη της πανδημίας, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμένουν υπό πίεση και μπορεί να βυθιστούν κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε την Παρασκευή ότι το βασίλειο δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Ρωσία για την εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου, παρά την αυξανόμενη πίεση από την Ουάσιγκτον να σταματήσει την κατρακύλα των τιμών, που έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 60% φέτος. Με την παγκόσμια ζήτηση να προβλέπεται τώρα ότι θα βουλιάξει στα 15 ή 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, αναλυτές αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν μεγάλης κλίμακας μειώσεις της παραγωγής και όχι μόνο από τις χώρες- μέλη του ΟΠΕΚ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για το πλήγμα στην οικονομία που θα προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού,

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 0,8% στις 10.14 (ώρα Ελλάδας), ενώ στις 11.35 οι απώλειες του είχαν αυξηθεί στο 1,4%, με τις μετοχές των ενεργειακών, βιομηχανικών και ταξιδιωτικών εταιρειών καθώς και των εταιρειών ψυχαγωγίας να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ο τραπεζικός τομέας έκανε βουτιά 2,5% και οι μηνιαίες απώλειές του έφθασαν το 28%, με τις τράπεζες UniCredit, ING και ABN Amro να είναι οι πρώτες που συμμορφώθηκαν με την προτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για πάγωμα των μερισμάτων για να αυξηθούν οι χορηγήσεις δανείων.

Η μετοχή της ελβετικής μηχανολογικής εταιρείας ΑΒΒ υποχωρούσε 5,7% μετά την προειδοποίηση που έκανε για τα κέρδη της και την επισήμανση ότι όλες οι δραστηριότητές της θα πληγούν στο πρώτο τρίμηνο λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.

Πήγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook