Πότε θα βγει η χώρα από τα απαγορευτικά μέτρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Γιάννη Τούντα

Τα αισιόδοξα μηνύματα που προκύπτουν από την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, ανέλυσε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα έχουν αποδώσει και γι’ αυτό είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο ιός δεν ακολουθεί επιθετική πορεία και η αύξηση είναι αναμενόμενη στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Τούντας, προσθέτοντας:

«Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά περιμένουμε η κορύφωση της επιδημίας να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν το αισιόδοξο σενάριο».

Ο καθηγητής μίλησε και για τη σημασία της τήρησης των μέτρων, αλλά και τα άσχημα σενάρια που μπορεί να επαληθευτούν αν οι πολίτες δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες:

«Η τάση που παρατηρείται στη χώρα μας είναι εύθραυστη και μπορεί να ανατραπεί από μέρα σε μέρα. Αρκούν λίγοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας για να δημιουργήσουν εστίες έκρηξης της επιδημίας και νέων κρουσμάτων, που θα δώσουν δραματική τροπή.

Πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες με ευλάβεια. Ακόμη και όταν φτάσουμε στην κορύφωση και δούμε ότι αρχίζουν να μειώνονται τα κρούσματα, πρέπει να δώσουμε ένα περιθώριο 5 με 10 ημερών στη χαλάρωση της καμπύλης. Τότε η Πολιτεία θα προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων, αλλά ο κίνδυνος πάντα ελλοχεύει».

Όσο για το αν χαλαρώσουν τα μέτρα μέσα με τέλη Μαΐου, είπε:

«Ίσως και νωρίτερα, από αρχές Μαΐου να μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση, αλλά κανένας δεν μπορεί να το προβλέψει αυτό από τώρα.

Ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας μόνο δεν αρκεί. Παίζει ρόλο και το τι συμβαίνει στις γειτονικές μας χώρες, όπως την Ιταλία και την Τουρκία. Μην ξεχνάμε και ότι η χώρα μας έχει πολλούς παλινοστούντες πολίτες. Είναι και αυτό μια απειλή.

Υπάρχουν πολλά σενάρια γιατί αυτός ο ιός είναι νέος. Δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε ανοσία ή πόσο γρήγορα θα έχουμε φάρμακα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook