Παγκοσμίως τα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι από τον φονικό ιό συνεχίζουν να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να είναι στο επίκεντρο. 

Στο έλεος του κορωνοϊού παραδίδεται ο πλανήτης καθώς παγκοσμίως τα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι από τον φονικό ιό αυξάνονται καθημερινά, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να είναι στο επίκεντρο. Η μεν Ευρώπη είναι πρώτη σε αριθμό θανάτων, ενώ οι ΗΠΑ κατέχουν τα πρωτεία όσον αφορά στον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Τραγικός απολογισμός

Ο απολογισμός των θυμάτων του νέου ιού τρομάζει: Τουλάχιστον σε 36.674 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονταν στις 757.940 σε 184 χώρες και εδάφη. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 148.700 θεωρούνται πλέον αποθεραπευμένοι. Κατά το εικοσιτετράωρο μέχρι τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας αναφέρθηκαν 3.430 νέοι θάνατοι και 60.195 νέα κρούσματα.

Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους τη Δευτέρα είναι η Ιταλία και η Ισπανία (812 νεκροί) και οι ΗΠΑ (477). Η Ιταλία μετρά συνολικά 11.591 νεκρούς σε σύνολο 101.739 κρουσμάτων. Ακολουθούν η Ισπανία (7.340 νεκροί, 85.195 κρούσματα), η ηπειρωτική Κίνα (3.304 νεκροί, 81.470 κρούσματα), η Γαλλία (3.024 νεκροί, 44.550 κρούσματα) και οι ΗΠΑ (πάνω από 3.000 νεκροί, πάνω από 163.000 κρούσματα). Η Κίνα ανέφερε σήμερα μόνο 31 νέα κρούσματα και 4 θανάτους. Τη Δευτέρα επίσης, τους πρώτους νεκρούς από την πανδημία Covid-19 ανακοίνωσε η Αγκόλα και τα πρώτα κρούσματα στο έδαφός της η Μποτσουάνα.

Τα πρωτεία στη μαύρη λίστα έχει ακόμη η Ευρώπη

Σύμφωνα με τον απολογισμό αυτό, η Ευρώπη κατέγραφε 26.543 θανάτους σε σύνολο 413.832 κρουσμάτων, η Ασία 3.837 θανάτους (106.891 κρούσματα), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς πάνω από 3.000 (163.000 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 2.856 θανάτους (51.377 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 357 θανάτους (15.334 κρούσματα), η Αφρική 163 θανάτους (5.113 κρούσματα), και η Ωκεανία 20 θανάτους (4.865 κρούσματα).

Πτώση σε κρούσματα η Ιταλία

Πάντως, παρότι τραγικά, τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από την Ιταλία δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία στους επιστήμονες: Στη γειτονική χώρα τη Δευτέρα καταγράφηκαν 4.050 νέα κρούσματα, αριθμός αισθητά μειωμένος από τα 5.217 που είχαν ανακοινωθεί την Κυριακή. Επίσης, καταγράφηκε άνοδος στους ασθενείς που θεραπεύτηκαν. Ωστόσο οι νεκροί αυξήθηκαν στους 812 σε μια ημέρα, από 756 την Κυριακή.

«Όχι» σε γενική απαγόρευση λέει ο Ερντογάν

Αλλά και στην Τουρκία ο κορωνοϊός συνεχίζει την εξάπλωσή του. Τα κρούσματα ανήλθαν σε 10.827 ενώ καταγράφηκαν ακόμη 37 νεκροί σε μια ημέρα με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 168. Ωστόσο και σε αντίθεση με άλλες χώρες ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στη θέση του να μην επιβληθεί γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Σε διάγγελμά του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν τόνισε: «Το πλέον σημαντικό ευαίσθητο σημείο τώρα είναι να συνεχίσουμε την παραγωγή για να διατηρήσουμε τον εφοδιασμό βασικών αγαθών και να στηρίξουμε τις εξαγωγές».

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που χρειάζεται να συνεχίσει την παραγωγή και να συνεχίσει να λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και καταστάσεις». Παράλληλα ξεκίνησε μια εκστρατεία συλλογής δωρεών από πολίτες για όσους έχουν ανάγκη, λέγοντας ότι ο ίδιος δωρίζει τον δικό του μισθό επτά μηνών για τον σκοπό και ότι η εκστρατεία έχει ήδη αντλήσει 11 εκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία έχει θέσει 41 κατοικημένες περιοχές σε καραντίνα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, δήλωσε ο πρόεδρος.

«Μεγάλος αδελφός» στο Ισραήλ

Από την άλλη, στο Ισραήλ, το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει λογισμικό που αναλύει δεδομένα τα οποία συλλέγονται από κινητά τηλέφωνα – που έχει αναπτύξει, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO – με σκοπό να εντοπίζονται οι πιθανοί φορείς και να εξετάζονται.

Ο υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο «κορωνομετρητής» πρέπει να λάβει την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο – που πιθανόν να τη δώσει – καθώς και μια αξιολόγηση για θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής από τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος έχει την εξουσία να εμποδίσει την εφαρμογή του μέτρου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να τεθεί σε λειτουργία εντός 48 ωρών, αν εγκριθεί. 

Επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ η Νέα Υόρκη

Η Πολιτεία πάντως που πλήττεται περισσότερο στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη, όπου ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.200. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο απηύθυνε σήμερα ισχυρή έκκληση προς τους επαγγελματίες του τομέα υγείας αλλού, να μεταβούν στην πολιτεία και να βοηθήσουν το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας λόγω του νέου κορωνοϊού. «Σας παρακαλώ, ελάτε τώρα να μας βοηθήσετε στη Νέα Υόρκη», είπε ο Κουόμο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο που έχει στηθεί στο συνεδριακό κέντρο Τζέικομπ Κ. Τζάβιτς στο Μανχάταν. «Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού θα φθάσουν στην κορύφωσή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής «πιθανόν» σε δύο εβδομάδες. «Οι προβλέψεις λένε ότι η κορύφωση του δείκτη θνησιμότητας θα γίνει μέσα σε δύο εβδομάδες», είπε ο Τραμπ, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στους κήπους του Λευκού Οίκου. «Θα μπούμε στον δρόμο της ανάκαμψης» ως την 1η Ιουνίου, διαβεβαίωσε

Υιοθετεί στρατηγική Νότιας Κορέας η Γερμανία

Πολλαπλασιασμός των διαγνωστικών τεστ και οι ασθενείς σε καραντίνα: για να εμποδίσει τον κορεσμό των νοσοκομείων της, όπου καταγράφονται ελλείψεις προσωπικού, η Γερμανία υιοθετεί τη στρατηγική έναντι του κορωνοϊού που υιοθέτησε η Νότια Κορέα.

Η Γερμανία, η οποία συχνά αναφέρεται ως υπόδειγμα στην Ευρώπη για τη διαχείριση της επιδημίας, πραγματοποιεί ήδη, σύμφωνα με τις αρχές, από 300.000 έως 500.000 διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα – ένας ρυθμός ταχύτερος από εκείνους πολλών ευρωπαίων γειτόνων της, ιδιαίτερα από εκείνον της Γαλλίας η οποία κάνει τεστ μόνο στους ασθενείς με σοβαρή παθολογία. Μάλιστα, έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επικαλούνται μέσα ενημέρωσης, προτείνει μια στρατηγική εμπνευσμένη από τη Νότια Κορέα, με όχι λιγότερα από 200.000 τεστ την ημέρα. Θα γίνονται πλέον τεστ σε όλους όσοι πιστεύουν πως έχουν προσβληθεί από την Covid-19, καθώς και σε όλα τα πρόσωπα που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή, προβλέπεται από το εν λόγω έγγραφο

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook