Σε... σούπα με ψιλοκομμένα πλαστικά -υπολογίζονται σε 250 δισεκατομμύρια!- έχει μετατραπεί ολόκληρη η Μεσόγειος, σύμφωνα με έρευνα Γάλλων και Βέλγων επιστημόνων. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Μεσογείου, με αφορμή, αυτή τη φορά, τις δειγματοληψίες σε διάφορες ευρωπαϊκές ακτές που ανέδειξαν ένα γιγάντιο πρόβλημα.

Εξετάζοντας δείγματα νερού έξω από τις ακτές της Γαλλίας, της βόρειας Ιταλίας και της Ισπανίας, σε βάθος από 10 έως 15 εκατοστά, οι ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι στα νερά της Μεσογείου επιπλέουν περίπου 250 δισεκατομμύρια μικροσωματίδια πλαστικού απειλώντας τα ζώα (όπως χελώνες και φώκιες) που τρέφονται με πλαγκτόν και γενικά όλο το τροφικό πλέγμα.

Οπως επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσουά Γκλαγκανί, ερευνητής του Ifremer (Γαλλικό Ινστιτούτο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας), το 90% των δειγμάτων που εξετάστηκαν περιείχαν κομματάκια πλαστικού με μέσο βάρος 1,8 μιλιγκράμ. Αν επεκταθούν σε όλη την έκταση της Μεσογείου, οι μετρήσεις υποδεικνύουν ότι στην επιφάνεια της κλειστής θάλασσας επιπλέουν συνολικά 500 τόνοι διαλυμένων πλαστικών σκουπιδιών.

«Πρόκειται για μία τοξική βόμβα κυριολεκτικά για την ήδη επιβαρυμένη Μεσόγειο λόγω των ουσιών που απελευθερώνει το πλαστικό, ενώ ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τα ψάρια και τα θηλαστικά, τα οποία καταπίνουν τις ουσίες αυτές που ανακατεύονται με το πλαγκτόν», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Φρανσουά Γκλαγκανί.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μία συνολικότερη εκτίμηση της κατάστασης το 2011, οπότε θα πραγματοποιηθούν νέες αποστολές στα νερά του Γιβραλτάρ, του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας, της Σαρδηνίας και της Νότιας Ιταλίας.

Εκτός του ότι απελευθερώνουν στα νερά τοξικές ουσίες, τα κομμάτια πλαστικού ανακατεύονται με το πλαγκτόν και καταλήγουν τελικά στα στομάχια ψαριών και άλλων οργανισμών.