Για τον ρόλο του εμβληματικού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ και τη συμβολή του σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε Ευρώπη έχουν γραφτεί πολλά.

Και μόνο το γεγονός ότι το όνομα του είναι συνώνυμο της γιγάντιας μεταφοράς πόρων που εξασφάλιζε την απρόσκοπτη πρόοδο των φτωχότερων χωρών και έδιδε την απαιτούμενη ισορροπία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα αρκεί. 

Στα 94 χρόνια του πια ο σεβάσμιος γέροντας μιλά σπάνια, κυρίως όταν θεωρεί πως το οικοδόμημα βρίσκεται σε κίνδυνο. Αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν είχε γίνει σαφές πως η Ελλάδα χρειάζονταν οικονομική βοήθεια είχε ασκήσει δριμεία κριτική τόσο στο οικονομικό μίγμα που επέλεξε το ΔΝΤ, όσο και κυρίως, στην ίδια την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Αν και η αντίθεση του στο ΔΝΤ ήταν αναμενόμενη (το ελληνικό πρόβλημα ήταν ευρωπαϊκό, άρα η Ευρώπη έπρεπε να βρει λύση), η αντίθεση του μεγάλου Γάλλου πολιτικού (πριν πάει στην επιτροπή ήταν υπουργός  Οικονομικών των κυβερνήσεων Μιτεράν) στην καγκελάριο, ήταν τουλάχιστον ασυνήθιστη. Επιστρατεύοντας το γαλλικό όπλο της λεπτής ειρωνείας, ο Ντελόρ «υπερασπίζεται» τη θέση της Μέρκελ να αλλάξει η ευρωπαϊκή Συνθήκη και να προβλέπεται η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ. Θέλει όμως αυτή η χώρα να μην είναι η Ελλάδα, αλλά η Σλοβακία και η Φινλανδία (που είχαν εναντιωθεί στη χορήγηση βοήθειας στη χειμαζόμενη τότε Ελλάδα).

Το νόημα του Ντελόρ ήταν απλό: Η Ευρώπη χτίστηκε στο όνομα της ειρήνης και της αλληλεγγύης (περίπου πάνω στο Liberte, Egalite, Fraternite της Γαλλικής Επανάστασης και χωρίς τους πολέμους). Αυτά για να λειτουργήσουν χρειάζονταν εκτός αυστηρούς κανόνες και σεβασμό στην ουσία τους.

Αν επιτρέψουμε στον εγωισμό να παρεισφρήσει τότε μοιραία το συμφέρον του ενός θα υπερτερεί σε αυτό του συνόλου και τότε το οικοδόμημα, με πάταγο καταρρέει. Αν αφήσουμε λοιπόν την κάθε χώρα να καταφέρεται εναντίον της άλλης και όλες μαζί να αδιαφορούν για τις υπόλοιπες τότε το νόημα της ενωμένης Ευρώπης έχει χαθεί, οι εθνικισμοί θα ξαναφουντώσουν, η Ένωση θα διαλυθεί, με λίγα λόγια η Ειρήνη στο όνομα της οποίας έγινε ότι έγινε, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα κινδυνεύσει.

Πριν μερικές ημέρες, αμέσως μετά το τραγικό συμβούλιο κορυφής της περασμένης Πέμπτης, ο γηραιός μα ακάματος πρόεδρος προέβει σε μια δραματικών τόνων παρέμβαση. «Το κλίμα που φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και η έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο».  Για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τον εθνικιστικό κίνδυνο που απειλεί να διαλύσει την Ευρώπη συμπλήρωσε «Το μικρόβιο επανέρχεται».

Λες και τον… άκουγε ο Ολλανδός υπουργός των Οικονομικών κάλεσε την Επιτροπή να ελέγξει γιατί κάποιες χώρες δεν φρόντισαν να έχουν χρήματα να ανταπεξέλθουν (μόνες τους) την κρίση, κάτι που ο Πορτογάλος ομόλογος του χαρακτήρισε «σιχαμερό».

Έπεται συνέχεια…