Δεν πρόκειται για μεταφορά της εορτής του Πάσχα αλλά για μεταφορά του εορτασμού της τελετής

Τη βραδιά της απόδοσης της εορτής του Πάσχα, στις 26 προς 27 Μαϊου, θα τελεσθεί στους ναούς της χώρας η πανηγυρική αναστάσιμη παννυχίδα που τελείται κανονικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας έγινε κάθε χρόνο τη 40η ημέρα μετά το Πάσχα, ψάλλεται στις Εκκλησίες  για τελευταία φορά στη χρονιά το Χριστός Ανέστη. 

Έτσι, φέτος την τελευταία ημέρα που ψάλλεται το Χριστός Ανέστη, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα συγκεντρωθούν οι Έλληνες στους ναούς για να ψάλλουν τους αναστάσιμους ύμνους και να ζήσουν όσα δεν θα μπορέσουν το επερχόμενο Πάσχα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ναοί θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών, εαν τελικά η Κυβέρνηση επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Αυτό σημαίνει πως οι ναοί θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά με κλειστές τις πόρτες τη Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση θα τελεστή κανονικά τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου προς Κυριακή το Πασχα, πάλι με κλειστές τις πόρτες.

Εφόσον τώρα η κατάσταση το επιτρέψει, ο πανηγυρισμός της Ανάστασης με τη συμμετοχή και των πιστών θα γίνει στις 26 προς 27 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία γιορτάζει την απόδοση της εορτής, το τέλος της δηλαδή, κατά την οποία ούτως ή άλλως η Θ. Λειτουργία είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν της Αναστάσεως (πρόκειται όπως αναφέρουμε και παραπάνω για την 40η ημέρα από το Πάσχα).

Θα πρέπει να τονιστεί πως δεν πρόκειται για μεταφορά της εορτής του Πάσχα αλλά για μεταφορά του εορτασμού της τελετής.

orthodoxia.info

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook