“Όταν άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα, όταν η κοινότητα κινδυνεύει, η αντιμετώπιση απαιτεί πολύ περισσότερη αποφασιστικότητα και μέγιστη πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η παράταξη

Την ανάγκη λήψης αποφάσεων και πρωτοβουλιών από την πλευρά της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος”.

Στην ανακοίνωση της η παράταξη εστιάζει σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν τόσο στο θέμα των αστέγων όσο και στη στήριξη των δομών υγείας και πρόνοιας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος”

“Η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί ασφαλώς ψυχραιμία και υπευθυνότητα στο μέγιστο βαθμό. Την ίδια στιγμή, η ζοφερή κατάσταση που ζούμε θέτει νέα δεδομένα και όρια στην πολιτική διαπάλη. Η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος πιστεύει ότι η κρισιμότητα των στιγμών, όχι μόνο δεν πρέπει να εξαφανίσει την πολιτική λειτουργία και τη δημοκρατία, αλλά χρειάζεται να την βαθύνει. Οι αποφάσεις που παίρνονται αφορούν την ίδια τη ζωή μας επομένως είναι ανήκουστο να μπει η κριτική σε καραντίνα.

Ήδη οι πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών τους στην κοινωνία και την οικονομία γεννούν πολλά ερωτηματικά και εγείρουν καίριες αντιρρήσεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση και στο πλαίσιο του Δήμου Χανίων θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Ζήτημα 1ο, άστεγοι

Ο Δήμος μας μετράει περίπου 100 άστεγους ντόπιους και μετανάστες. Προφανώς το «μένουμε σπίτι» είναι γράμμα κενό γι’ αυτούς, οπότε η πανδημία τους καθιστά τρομερά ευάλωτους αλλά και πιθανούς φορείς μετάδοσης. Η κυβέρνηση με επείγουσα εγκύκλιο αναθέτει στους Δήμους τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία αστέγων, όπως ο εφοδιασμός τους με μέσα ατομικής προστασίας (είδη υγιεινής, αντισηπτικά κ.λπ.), η δυνατότητα για απαραίτητες εξετάσεις, η πρόσληψη προσωπικού φύλαξης κ.ά. Κι όλα αυτά αφού ενοικιάσει ξενοδοχεία για τη φιλοξενία τους στην περίοδο της κρίσης.

Όπως συχνότατα γίνεται, η κεντρική διοίκηση μεταθέτει στους Δήμους υποχρεώσεις χωρίς χρηματοδότηση. Αυτό λέγεται και ξεφόρτωμα… Το καταφύγιο αστέγων αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανεπαρκέστατο να αντιμετωπίσει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα της πόλης. Το μέτρο της ημερήσιας λειτουργίας του με την πρόσληψη ενός φύλακα μπορεί να καλύψει τη φύλαξη, αλλά όχι τη φροντίδα των 18 φιλοξενούμενων.

Ο Δήμος μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει το θέμα αδιάφορα και διαχειριστικά, αφού δεν έχει προβεί σε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για ενοικίαση ξενοδοχείου με βραχύ χρονικό ορίζοντα. Ειδάλλως, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να απαιτήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη με αποζημίωση ενός ξενοδοχείου ή στην παραχώρηση ενός κατάλληλου χώρου για την έγκαιρη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ζήτημα 2ο, δημόσια υγεία και Νοσοκομείο Χανίων

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε τηλεδιάσκεψη του Δήμου Χανίων με τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι αντιδήμαρχοι. Εμείς ζητήσαμε να συμμετέχουν ο διοικητής αλλά και ο εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ του ΓΝΧ, ωστόσο ο δήμαρχος αρνήθηκε. Γιατί άραγε; Οι άνθρωποι «της πρώτης γραμμής», οι πιο άμεσοι και αξιόπιστοι μάρτυρες της κατάστασης είναι καλοί για επικοινωνιακό χειροκρότημα αλλά όχι καλοί να μας μεταφέρουν την πραγματικότητα; Το δημόσιο και το δημοτικό συμφέρον επιβάλλει άραγε να αφήνεται η κρίσιμη όσο ποτέ ενημέρωση στους καναλάρχες και στους κυβερνητικούς κεκράχτες; Υπάρχει κάτι που φοβάται ο Δήμος Χανίων από την αυθεντική ενημέρωση; Τον ενοχλεί κάτι αν αυτή αποκαλύπτει αστοχίες της διοίκησης; Αν π.χ. ακουστούν οι καταγγελίες των υγειονομικών για ελλείψεις σε στοιχειώδη υλικά και προσωπικό (μόνο 4 γιατροί έχουν αναλάβει υπηρεσία από τους 23 που έχουν ζητηθεί) ή για πριμοδότηση των ιδιωτικών δομών υγείας; Η στήριξη και όχι η αποδυνάμωση των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συμβάλλει ή όχι στην προστασία της ομαλής λειτουργίας του ΓΝΧ; Πιστεύει ότι τα λιβανίσματα και η συσκότιση είναι φάρμακα κατά της πανδημίας; Όταν χθες, Τετάρτη, η ομοσπονδία εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία ανακοίνωσε ότι 92 γιατροί έχουν μολυνθεί και 450 περίπου είναι σε καραντίνα,  καταγγέλλοντας  ότι είναι ανήθικο να στέλνονται γιατροί να αντιμετωπίσουν περιστατικά χωρίς μέσα προστασίας, δεν λέει την αλήθεια;

Ζήτημα 3ο, δομές πρόνοιας

Στο δημοτικό Γηροκομείο, μεταξύ των θετικών βημάτων που έγιναν πρόσφατα, είναι και η πρόσληψη δέκα νέων εργαζομένων. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι μέσα στο χαλασμό της πανδημίας και ενώ καλύπτουν ολοφάνερα πάγιες ανάγκες ενός ιδρύματος με τεράστια έλλειψη προσωπικού, προσλήφθηκαν όχι ως μόνιμοι αλλά ως με 4μηνες συμβάσεις! Είναι γνωστή η αλλεργία της κυβέρνησης σε οτιδήποτε δημόσιο, αλλά η πολιτική σιωπή του Δήμου τι ακριβώς δείχνει; Γιατί δεν αντιδρά στην καταδίκη του ιδρύματος σε ισόβια υπολειτουργία;

Σε κρίσιμες δομές πρόνοιας που την αποκλειστική ευθύνη έχει η πολιτεία, όπως το Παράρτημα Προστασίας Νέων και Ανηλίκων έχουν λήξει από το τέλος Φεβρουαρίου οι συμβάσεις δέκα εργαζόμενων κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κ.ά. με καίρια συμβολή στη λειτουργία του και δεν έχουν προσληφθεί νέοι, ενώ διακόπηκε και η κρατική επιχορήγηση. Το Παράρτημα ψευτοζεί με τις εισφορές του ΕΟΠΠΥ. Το αποτέλεσμα είναι να αφήνονται ακάλυπτα αυτά τα παιδιά για τα οποία προφανώς οι συνθήκες εγκλεισμού γεννούν πολύ περισσότερες ανάγκες στήριξης. Παρόμοια ασφυξία προκαλεί η υποχρηματοδότηση και μη κάλυψη πέντε κενών θέσεων προσωπικού στο παράρτημα στο Παράρτημα ΆμεΑ (πρώην Χρόνιων Παθήσεων).

Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα αυτά είναι μια εύκολη υπόθεση. Ισχυριζόμαστε όμως ότι όταν άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα, όταν η κοινότητα κινδυνεύει, η αντιμετώπιση απαιτεί πολύ περισσότερη αποφασιστικότητα και μέγιστη πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση, κινήσεις που δεν βλέπουμε να υλοποιούνται. Η δημοτική αρχή οφείλει να έχει καθαρή πολιτική θέση για τα θέματα, να διατυπώσει ρητά τις ανάγκες του Δήμου και των δομών Δημόσιας Υγείας και να διεκδικήσει σθεναρά. Το να κινείται στο επίπεδο της επικοινωνιακής διαχείρισης από τη θέση του «καλού παιδιού» έναντι της κεντρικής διοίκησης μπορεί ίσως να ικανοποιεί μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, ωστόσο λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα των δημοτών δεν δίνει.

Είναι θετική η δημιουργία δικτύου στήριξης ανήμπορων συνδημοτών όπως και η ενίσχυση των συσσιτίων της Σπλάντζιας και του κοινωνικού παντοπωλείου. Αλλά ο Δήμος Χανίων οφείλει να κάνει το καίριο βήμα και να συνταχθεί με τα πάνδημα θεμελιώδη αιτήματα των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας και των γιατρών: Απαίτηση για γενναία στήριξη με μέσα και μόνιμο προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας. Έκτακτη οικονομική στήριξη της αυτοδιοίκησης για να μπορέσει να συνεχίσει τις ζωτικές της λειτουργίες (π.χ. καθαριότητα), για να ανακουφίσει από δημοτικά τέλη, οφειλές κ.λπ. και τους άνεργους ή ημιαμοιβόμενους δημότες, να δοθεί δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και στους εργαζόμενους για τη Βοήθεια στο σπίτι.

Η σιωπή απέναντι σε αυτά τα αιτήματα δεν είναι ούτε «ουδέτερη» ούτε απολιτική ούτε ίσων αποστάσεων επιλογή. Είναι βαθιά πολιτική και λειτουργεί ως δικαίωση της εγκατάλειψης της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση. Ακόμα χειρότερα λειτουργεί αντικειμενικά ως πλυντήριο απαράδεκτων μεθοδεύσεων όπως τα δώρα σε καναλάρχες, κλινικάρχες, διαφημιστάδες, εργολάβους διοδίων και άλλων απίθανων ημέτερων, που μέσα στο ζόφο εισέπραξαν εκατομμύρια από μια οικονομία που παραπαίει.

Σε ό,τι μας αφορά, η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος θα συνεχίσει να επισημαίνει και να διεκδικεί τα αυτονόητα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών. Καθόμαστε στο σπίτι, αλλά δεν καθόμαστε στ’ αυγά μας…”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook