Ανακοινώθηκαν 99 νέα κρούσματα σε σύνολο 1613 στη χώρα - Πέντε Κέντρα Υγείας στην Αττική σε 24ωρη λειτουργία όλη την εβδομάδα τίθενται στη μάχη κατά του κορωνοϊού - Αποφασίζεται περιορισμός μετακίνησης στην παραλιακή Πάτρας και Βόλου

Στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, προχώρησαν ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανακοινώθηκαν 99 νέα κρούσματα σε σύνολο 1613 στη χώρα και 59 θάνατοι. Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος λέγοντας ότι: "Είμαι χαρούμενος ας το κρατήσω μέσα μου γιατί πολύ γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Γιατί θα μας διαλύσει και θα μας διαλύσει γρήγορα"

Η ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Ανακοινώνονται 99 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 1613. Είναι 92 διασωληνωμένοι με ενδιάμεση ηλικία τα 66 έτη. Το 70% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Συνολικά 59 θάνατοι στη χώρα με Μ.Ο ηλικίας τα 59 έτη. Έχουν διενεργηθεί 22.437 εξετάσεις για κορωνοϊό.

Ως προς τα ζώα συντροφιάς, οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να ανησυχούν. Με τα ως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν ρόλο στη μετάδοση της νόσου στους ανθρώπους.

Υπάρχει πρόοδος στην Κίνα στην ανακάλυψη νέου φαρμάκου στην αντιμετωπίση του κορωνοϊού και φαίνεται πιο αποτελεσματικό από τα μέχρι τώρα φάρμακα που υπάρχουν παγκοσμίως.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ευχαριστίες μου σε όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ και τους γιατρούς των ΜΕΘ.

Βλέπω την πορεία της πανδημίας στη χώρα με συγκρατημένη αισιοδοξία, αυτό όμως δεν πρέπει να μας δημιουργήσει εφησυχασμό. Από εμάς εξαρτάται αν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν παραπάνω μέτρα. Είμαι χαρούμενος αλλά ας το κρατήσω μέσα μου γιατί πολύ γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Γιατί θα μας διαλύσει και θα μας διαλύσει γρήγορα.

Η διαδικασία άρσης των μέτρων θα είναι ήσυχη, σταδιακή και ελεγχόμενη. Δεν γίνεται απότομα.

Νίκος Χαρδαλιάς

Ως προς τη δομή μεταναστών στη Ριτσώνα, προχωρήσαμε σε ιχνηλατήσεις. Ως προς το επιβατηγό Ελ. Βενιζέλος, οριστικοποιήσαμε λεπτομέρειες που αφορούν στην εκκένωση από τους επιβάτες. Επί 382 επιβατών οι 121 ήταν θετικοί. Οι 31 Έλληνες ως πληρωμα θα παραμείνει στο πλοίο. Η υγεία όλων, ακόμα και των θετικών είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Οι περισσότεροι θετικοί είναι ασυμπτωματικοί. Μέχρι αργά το βράδυ όλοι τους θα οδηγηθούν σε τρία διαφορετικά σημεία της Αττικής που θα παραμείνουν για 14 ημέρες.

Αποφασίζεται ο περιορισμός κίνησης των πολιτών στην παραλιακή της Πάτρας για 14 μέρες. Ο περιορισμός τίθεται σε ισχύ από αύριο Σάββατο και θα ισχύει συγκεκριμένα για την περιοχή Νότιο Πάρκο και την περιοχή Πλαζ Αγιάς.

Επίσης, αποφασίζεται ο περιορισμός κίνησης των πολιτών στην παραλιακή του Βόλου. Ο περιορισμός τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα. 

Γ.Γ. Υπηρεσιών Υπουργείου Υγειάς Γιάννης Κωτσιοπουλος

Πέντε Κέντρα Υγείας στην Αττική τίθενται στη μάχη κατά του κορωνοϊού θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα και στα οποία θα μπορού να προσέρχονται ασθενείς που έχουν συμπτώματα κορωνοϊού. Οι γιατροί των κέντρων υγείας καθώς και οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να επσκέπτονται κατ' οίκον του ασθενείς. Το υγειονομικό προσωπικό θα προμηθευτεί με όλες τις στολές ασφαλείας.

Σχέδιο Υπ. Μετανάστευσης για τις δομές φιλοξενίας

Η δομή της Ριτσώνας τέθηκε σε πλήρη αποκλεισμό. Οι αρχές προχώρησαν σε ιχνηλάτηση των επαφών της 22χρονης ασθενούς