Χώρος όπου σήμερα λειτουργεί φυτώριο, στο δήμο Θεσσαλονίκης, προορίζεται για την ανέγερση Κέντρου Αποτέφρωσης νεκρών και οστών.

Το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης ενώ η δημοτική αρχή είχε ανακοινώσει πριν από περίπου δύο μήνες ότι «κυνηγά» τη δημιουργία του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα, σε έναν χώρο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει ο νόμος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Ο συγκεκριμένος χώρος καλύπτει έκταση 500 στρεμμάτων. Σε ένα μικρό μέρος της έκτασης σχεδιάζεται να στηθεί ένα οίκημα, περίπου 600 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα στεγαστούν οι απαραίτητες λειτουργίες του αποτεφρωτηρίου.

«Το θέμα έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο για να παρθεί μία απόφαση. Είναι σημαντικό για τη Βόρεια Ελλάδα να αποκτήσει ένα αποτεφρωτήριο. Το έργο θα γίνει με χρηματοδότηση είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε από ιδιωτικά κεφάλαια», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Υπολογίζεται πως η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου θα κοστίσει γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2012.

Ο δήμος, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο newsbeast.gr, βρίσκεται σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για να εκπονηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ στη συνέχεια θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook