Το μέλι που περιέχει γύρη αραβοσίτου της σειράς MON 810 αποτελεί τρόφιμο που παράγεται από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς – μεταλλαγμένους – και για τη διάθεσή του στην ΕΕ επιβάλλεται η χορήγηση έγκρισης, δηλώνει ο γενικός εισαγγελέας Υ. Μποτ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα απαντώντας σε σχετικό ερώτημα γερμανικού Δικαστηρίου το οποίο του ζήτησε να διευκρινίσει εάν η πρόσμειξη στα μελισσοκομικά προϊόντα γενετικώς τροποποιημένης γύρης προκαλεί «σημαντική βλάβη» των εν λόγω προϊόντων, υπό την έννοια ότι για τη διάθεσή τους στην αγορά απαιτείται η λήψη εγκρίσεως.

Σημειώνεται ότι η πρόσμειξη, λόγω της οποίας η γερμανική Δικαιοσύνη απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν ήταν ηθελημένη από την πλευρά του μελισσοκόμου.

Με τη σημερινή του (9/2) εισήγηση ο γενικός εισαγγελέας διευκρινίζει ότι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει υλικό προερχόμενο από γενετικώς τροποποιημένο φυτό πρέπει να θεωρείται πάντοτε, ανεξαρτήτως του εάν η πρόσμειξη ήταν ηθελημένη ή μη, ότι αποτελεί τρόφιμο που παράγεται από ΓΤΟ.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος που ενέχουν τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα για την ανθρώπινη υγεία είναι ανεξάρτητος από την ενσυνείδητη ή μη προσθήκη σε αυτά του εν λόγω υλικού που προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένο φυτό.

Διαβάστε αναλυτικά την υπόθεση ΕΔΩ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook