Tο κάθε πότε πλένετε το πρόσωπό σας μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικό από τον τρόπο που το πλένετε

Φαίνεται σαν μια από τις πιο απλές ρουτίνες της καθημερινότητας. Ωστόσο το πλύσιμο του προσώπου σας απαιτεί χρόνο και προσοχή – και αν το κάνετε με τον σωστό τρόπο θα μπορούσατε να δείτε διαφορά στην ποιότητα του δέρματός σας.

Πολλοί πιστεύουν ότι χρειάζεται να πλύνετε μόνο το πρόσωπό σας για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ ή όταν σας φαίνεται βρώμικο. Στην πραγματικότητα, συνιστάται να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα.

Ωστόσο, το κάθε πότε πλένετε το πρόσωπό σας μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικό από τον τρόπο που το πλένετε.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματος, την υφή ή την τρέχουσά του κατάσταση, η βραδινή ρουτίνα καθαρισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η αφαίρεση μακιγιάζ και βρωμιάς στα οποία έχει εκτεθεί το πρόσωπό σας μέσα στη μέρα θα σας βοηθήσει να προετοιμάσετε το δέρμα για το προϊόν περιποίησης της επιδερμίδας σας, καθώς και να υποστηρίξει το δέρμα στις ολονύκτιες διαδικασίες αναγέννησης και ανανέωσης.

Σωστό: Αφαιρέστε σωστά όλο το μακιγιάζ σας πρώτα

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό αφαίρεσης μακιγιάζ πριν αρχίσετε να καθαρίζετε – ειδικά πριν από τον ύπνο.

Οι πόροι «δουλεύουν» για να καθαρίσουν τις τοξίνες κατά τη διάρκεια της νύχτας και αν είναι φραγμένοι, παύουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμα και αν έχετε αρκετά ανθεκτικό εξωτερικό στρώμα.

Για τους φραγμένους πόρους, δοκιμάστε τη μέθοδο διπλού καθαρισμού. Αυτή η ρουτίνα δύο σταδίων χρησιμοποιεί φυσικό λάδι (δηλαδή καστορέλαιο, ελαιόλαδο, ηλίανθο) για να αφαιρέσει τη βρωμιά της ημέρας και στη συνέχεια απαιτεί ένα ήπιο πλύσιμο προσώπου το οποίο βοηθά να ξεπλυθεί το λάδι.

Βυθίστε ένα βαμβακερό βαμβάκι σε μικκυλιακό νερό για την αφαίρεση του μακιγιάζ και με φυσικά έλαια για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ γύρω από τα μάτια. Ένας βαμβακερός σπόγγος σας βοηθά να καθαρίσετε τις περιοχές με το περίσσιο μακιγιάζ, χωρίς να τραβάτε το δέρμα σας.

Λάθος: Η χρήση ενός απλού σαπουνιού

Εκτός αν είναι ειδικά σχεδιασμένες για το πρόσωπο, οι μπάρες σαπουνιών μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία του pH του δέρματος (που επιτρέπει την ύπαρξη περισσότερων βακτηρίων).

Δεν αποτελεί έκπληξη: Τα καθαριστικά προσώπου, ειδικά τα βάλσαμα καθαρισμού, υπάρχουν για το ευαίσθητο δέρμα.

Μια μελέτη του 2012 επιβεβαιώνει ότι τα προϊόντα που κάνουν πολύ αφρό καταστρέφουν το δέρμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι επιφανειοδραστικές ουσίες (που επιτρέπουν στα καθαριστικά να διασπάσουν το σμήγμα, ώστε το νερό να μπορεί να ξεπλένει τη βρωμιά) εμποδίζει τα μόρια του δέρματός σας να παραμείνουν σε τάξη – φυσικά και υγιεινά.

Σωστό: Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό

Ας διαλύσουμε ένα μύθο: Οι πόροι δεν είναι πόρτες. Το ζεστό νερό δεν τους ανοίγει και το κρύο νερό δεν τους κλείνει.

Η αλήθεια είναι ότι τα η ακραία θερμοκρασία του νερού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, οπότε είναι καλύτερο να επιμείνετε σε μία μεσαία θερμοκρασία

Λάθος: Μη χρησιμοποιείτε σφουγγαράκια καθαρισμού

Ο καθαρισμός μπορεί να αποβάλει τη στοιβάδα του φυσικού προστατευτικού του δέρματος. Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε το δέρμα είναι να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλα, τουλάχιστον για ένα λεπτό ή δύο.

Για απολέπιση, αναζητήστε συστατικά στα καθαριστικά σας που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, γλυκολικό οξύ, γαλακτικό οξύ ή ένζυμα φρούτων.

Η χρήση αυτών των προϊόντων στο δέρμα σας για 60 έως 90 δευτερόλεπτα θα κάνει τη δουλειά που χρειάζεται, θα καθαρίσει τους πόρους και θα αφαιρέσει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος δίνοντας μια υγιή λάμψη.

Λάθος: Μην αναζητάτε άλλους τρόπους απολέπισης

Οι μελέτες δείχνουν ότι η ποσότητα των βακτηρίων που αναπτύσσεται σε σφουγγάρια με λούφα είναι απόδειξη ότι αυτά τα σφουγγάρια δεν είναι η καλύτερη ιδέα, εκτός και αν είστε σχολαστικοί για να τα καθαρίζετε συνεχώς με κάποιο προιόν με χλωρίνη.

Λάθος: Μη σταματάτε στο πηγούνι σας

Η γνάθος και ο λαιμός σας είναι επιρρεπείς σε ρύπους και συσσώρευση βρωμιάς. Και χρειάζονται και εκείνα αγάπη.

Όταν κάνετε στο πρόσωπό σας ένα καθαριστικό μασάζ, τρίψτε απαλά τα δάχτυλά σας στο δέρμα με κυκλικές κινήσεις προς τα πάνω για να ενεργοποιήσετε την κυκλοφορία και να ενθαρρύνετε το δέρμα σας να παραμείνει σφιχτό και φυσικά ανυψωμένο.

Αυτό το είδος μασάζ μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να δώσετε στο πρόσωπό σας ένα αναζωογωνητικό μυϊκό διάλειμμα από μια αγχωτική ημέρα.

Λάθος: Υπερβολικό πλύσιμο

Συχνά οι άνθρωποι ξεχνούν ότι είναι πιθανό να πλένουν τα πρόσωπά τους και στο ντους. Εάν προσθέτετε άλλες ρουτίνες πλυσίματος, εκτός από τις δύο φορές που το πλένετε την ημέρα, τότε θα πλένεστε τρεις φορές και αυτό μπορεί να είναι λίγο υπερβολικό. Ειδικά εκείνοι με ξηρό δέρμα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τις πλύσεις.

Λάθος: Υπερβολική απολέπιση

Το δέρμα σας έχει ένα φυσικό φράγμα που το προστατεύει και το βοηθά να διατηρεί την υγρασία του. Ενώ χρησιμοποιείτε ένα scrub ή ένα καθαριστικό ειδικό για απολέπιση, μπορεί να αισθάνεστε απαλό την πρώτη μέρα το δέρμα σας, αλλά αν τρίβετε πάρα πολύ σκληρά ή χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα καθημερινά, αυτό μπορεί να βλάψει το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Ένα σημάδι υπερβολικής απολέπισης είναι η υπερευαισθησία του δέρματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ξεφλούδισμα, ακόμα και αίσθημα τσιμπήματος όταν εφαρμόζετε προϊόντα.

Έχετε στο νου σας ότι τα καθαριστικά που περιέχουν ενεργά συστατικά απολέπισης όπως τα άλφα-υδρόξυ οξέα (γαλακτικό, γλυκολικό, φρούτο) και β-υδροξυ οξέα (σαλικυλικό, εκχυλίσματα φλοιού ιτιάς) είναι πολύ δυνατά και ίσως δεν κάνουν για καθημερινή χρήση.

Αποφύγετε: Σαπούνια σε μπάρες, αρωματικά ή με χρώμα, καθημερινά απολεπιστικά και αφρώδη καθαριστικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook