Εννέα οι θάνατοι τις τελευταίες ώρες – Μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνονται τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας

Τελευταία ενημέρωση 18:34

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας είναι 60 τα νεα κρουσματα και στο συνολο 1673. 

Το 55% ανδρες, 343 είναι σχετιζομενα με το εξωτερικο, 592 σχετιζομενα με γνωστο κρουσμα, 92 βρίσκονται στη ΜΕΘ. Η μεση ηλικια είναι 66 ετων. 
Το 70% είναι με υποκειμενο νόημα ή 70 και άνω. 10 εχουν βγει απο ΜΕΘ

Εχουμε 9 θανατους και 68 συνολο εκ των οποίων 19 γυναικες. 

«Μία πανδημια εξελισσεται μπροστα στα ματια μας. Οι θανατοι αντιπροσωπευουν την εικονα της επιδημιας περιπου 2-3 εβδομαδες πριν. Αντιπροσωπευουν οτι απο αυτους που μπαινουν στις ΜΕΘ σημαντικο ποσοστο δεν τα καταφερνει»

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για τις μάσκες: «Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρις συμπτώματα μεταδίδουν άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από κασκόλ ή μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα».

«Μπορώ να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, να φερόμαστε σαν να τον έχουμε». «40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντήλι, βγάζω το μαντήλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού. Αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής. Οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Ένα τέτοια κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε». Σχετικά με την κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό είπε ότι απαιτείται «πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση». 

Για κλιματιστικά και καιρό: «Ελπίζω ότι δεν θα επηρεάσει η αλλαγή του καιρού. Τα κλιματιστικά είναι δύσκολο θέμα. Για να αραιώσουν τα σωματίδια μέσα σε ένα σπίτι χρειάζεται ο καλός αερισμός του χώρου. Υπάρχει συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να δούμε πώς συμπεριφέρεται ο ιός σε θαλάμους ασθενών. Το καλύτερο είναι να αεριζόνται οι χώροι».

Για πρωτόκολλο για υγειονομικούς: «Οσον αφορά το πρωτόκολλο για τους υγειονομικούς, σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα να πάρουν φάρμακα. Θα δούμε να μπορούν να πάρουν το σχήμα από τα ίδια νοσοκομεία στα οποία δουλεύουν. Σύντομα η δυνατότητα θα είναι έτοιμη».

Την παράταση των μέτρων για τον κορωνοϊό και της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι τις 27 Απριλίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να προστατεύασουμε τους συνανθρώπους μας και το δημόσιο σύστημα υγείας. Η ενότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει στη συντριπτική της πλειοψηφία η ελληνική κοινωνία μας έχει επιτρέψει να έχουμε διαφορετική πορεία από άλλες χώρες. Σε ελάχιστες ώρες αυτό μπορεί να ανατραπεί. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή, την ίδια υπομονή και το ίδιο πείσμα, ώστε να συνεχίσουμε να κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας», ανέφερε  χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι καθ’όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων δεν θα διεκπεραιώνονται αλλαγές στους τόπους κατοικίας. «Η αλλαγή του τόπου κατοικίας θα εξετάζεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις», ανέφερε.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε ότι οι περιορισμοί μετακίνησης και άθλησης δεν αφορούν σε πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως το κολύμπι για πολίτες με αυτισμό ή σε στάδια αποκατάστασης, εφόσον φέρουν τα σχετικά πιστοποιητικά.

«Κάποιοι επιμένουν με τεχνάσματα και δικαιολογίες να υπονομεύσουν την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε. Σήμερα παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα στους παραδρόμους εθνικών οδών. Δεν θα μείνουμε απαθείς. Αυτοί οι λίγοι ακούνε τα αισιόδοξα μηνύματα, τα ερμηνεύουν λάθος και η στάση τους είναι απολύτως αντικοινωνική. Θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των υπολοίπων. Δεν βλέπουν τι γίνεται δίπλα μας στην Ευρώπη; Αν χαλαρώσουμε ιός θα μας τσακίσει. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε τα λάθη να μη γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook