Στα 1755 τα κρούσματα στη χώρα με 79 συνολικά θανάτους

Η ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα

Ανακοινώνονται 20 νέα κρούσματα σε σύνολο 1755. 90 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη. Το 71% έχει υποκείμενο νόσημα. 79 συνολικά οι θάνατοι στη χώρα.

Σχετικά με τη νόσο στους νέους, είναι ένας ιός στον οποίο δεν έχουμε ανοσία. Είναι πιο δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες. Άντλησα πληροφορίες από τις πιο πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις. Οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που καθορίζουν ποιος θα νοσήσει σοβαρά ή όχι – όπως εκείνο του υποδοχέα. Μπορεί στα γονίδια αυτά να έχουν συμβεί κάποιες παραλλαγές που καθιστούν ευκολότερη την είσοδο του ιού στον οργανισμό. Υπάρχει επίσης μια ουσία που βοηθά τον πνεύμονα να λειτουργεί σαν σφουγγάρι. Μπορεί γρήγορα να εξαντλείται η ουσία σε αυτούς τους ασθενείς. Επίσης, σε μερικούς ευτυχώς λίγους, νέους υγιείς ανθρώπους οφείλεται το ανοσοποιητικό σύστημα.Ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό μπορεί να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που μπορεί να κατακλύσει τον πνεύμονα. Τέλος κάποιοι νέοι επειδή δεν φοβούνται δεν παίρνουν ίσως σωστά τα μέτρα.

Ο ιός διασπείρεται τόσο γρήγορα που αρκετές χώρες σταματούν την ιχνηλάτηση αυτού. 

Ευχαρίστησε επίσης ο κ. Τσιόδρας δυο άτομα, ο ένας από τους δυο στην Κρήτη, που προχωρούν σε αυτές τις συνθήκες σε προσφορά μυελού των οστών.

Ο ιός πέραν των διχασμών που πάση θυσία πρέπει να αποφύγουμε μας θυμίζει την κοινωνική ευθύνη

Πρέπει να χτίσουμε σταδιακά ανοσία στην κοινότητα. Μια καθολική ανοσία θα μεταφραζόταν σε χιλιάδες νεκρούς. Χρειαζόμαστε τη σταδιακή ανοσία ώστε να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Σε ό,τι αφορά στη χημειοπροφύλαξη, γίνονται πειράματα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με διάφορα φάρμακα. Αλλά η καλύτερη προφύλαξη μπορεί να γίνει με ένα εμβόλιο. Εμείς με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, σχεδιάσαμε θεραπευτικά πρωτόκολλα με κάποια φάρμακα και μένει να δούμε αν είναι αποτελεσματικά ή όχι. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή. Ελπίζουμε σε μια μείωση των κρουσμάτων, αλλά σαφώς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, όπως κι αν αυτό έρθει, το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα

Η ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά

Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι ο στόχος επιτυγχάνεται. Ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος και ο πιο κρίσιμος μήνας και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Τον Απρίλιο τον έχουμε συνδέσει με το Πάσχα και όλοι προετοιμαζόμαστε ότι φέτος θα τον γιορτάσουμε διαφορετικά. Φέτος θα προσευχηθούμε από τα σπίτια μας. Τα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν σε κάποιες εκκλησίες δεν έχουν σχέση με τους πιστούς αλλά με κάποιους φανατικούς.

Σήμερα έληξε η καραντίνα σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά Κοζάνης, χωριά στα οποία οι κάτοικοι αντέδρασαν με τρόπο υποδειγματικό. Στο χωριό Εχίνος αποφασίστηκε παράταση της καραντίνας για επτά μέρες για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων μέχρι και χθες είχαν επιβληθεί 21.308 πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook