Ευτυχώς όμως κάποια στιγμή θα βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του θανατηφόρου ιού και η ζωή θα έρθει και πάλι στα φυσιολογικά της επίπεδα και θα μπορούμε πάλι να ταξιδέψουμε

Η πρωτοφανής κατάσταση στην οποία ζούμε όλοι μας λόγω κορονοϊού, θα μείνει σίγουρα στην ιστορία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κλεισμένοι πλέον στα σπίτια τους και έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους στο ελάχιστο. Πολλές χώρες έχουν απαγορέψει τις πτήσεις και τις μετακινήσεις αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος και άλλες έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Όλα αυτά πλήττουν πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας και ένας από αυτούς είναι ο τουρισμός.

Ευτυχώς όμως κάποια στιγμή θα βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του θανατηφόρου ιού και η ζωή θα έρθει και πάλι στα φυσιολογικά της επίπεδα. Τι καλύτερο λοιπόν από το να ονειρευτείτε και να σχεδιάσετε το πρώτο σας ταξίδι όσο βρίσκεστε σε καραντίνα;

Και γιατί να μην είναι κάτι το ξεχωριστό, το διαφορετικό από τα συνηθισμένα, όπως για παράδειγμα ένα ταξίδι ή ίσως μία κρουαζιέρα στην Ευρώπη; Όχι όμως μέσω θαλάσσης αλλά μέσω των υπέροχων ποταμών της.

Τι εννοούμε; Ότι δεν υπάρχουν μόνο οι κρουαζιέρες με τα τεράστια κρουαζιερόπλοια στη θάλασσα, όπου στοιβαζόμαστε ο ένας πάνω στον άλλο και στο τέλος καταλήγουμε να μην απολαμβάνουμε τις διακοπές μας.

Τα ποταμόπλοια είναι πολύ πιο ζεστά, πιο φιλικά, πιο ευχάριστα. Συνήθως φιλοξενούν έως διακόσια άτομα, πράγμα που από μόνο του δημιουργεί ένα πολύ όμορφο περιβάλλον. Έτσι μπορεί κανείς να απολαύσει με άνεση και ηρεμία την υπέροχη φύση και τις πανέμορφες πόλεις τις οποίες διατρέχει ο κάθε ποταμός.

Αν και τα κρουαζιερόπλοια των ποταμών είναι πιο μικρά από τα αντίστοιχα της θάλασσας, προσφέρουν αντίστοιχες ευκολίες και πολυτέλειες. Υπάρχουν μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια, πισίνες, ακόμη και καζίνο. Καλό θα ήταν όμως να αποφύγετε το μέτρημα φύλλων στο Μπλακτζάκ, γιατί μάλλον θα συνεχίσετε την κρουαζιέρα σας κολυμπώντας!

Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα της κρουαζιέρας με ποταμόπλοιο. Ένα από αυτά είναι τα δωμάτια, τα οποία είναι σαν δωμάτια πολυτελούς ξενοδοχείου και όχι σαν τις στενές καμπίνες των κρουαζιερόπλοιων της θάλασσας.

Ας δούμε μερικές κρουαζιέρες που είναι ιδιαίτερα αγαπητές.

Κρουαζιέρα στον 2ο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης

Ο Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης μετά τον Βόλγα. Είναι πλωτός και διαπερνάει ή αποτελεί φυσικό σύνορο 10 χωρών. Ξεκινάει από τη Γερμανία και περνάει από Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία , Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία! Η κρουαζιέρα στον Δούναβη, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτετε, σας δίνει την ευκαιρία να επισκεφθείτε και τις 10 αυτές χώρες.

Μπορείτε να γνωρίσετε πανέμορφες πρωτεύουσες όπως η Βιέννη, η Μπρατισλάβα, η Βουδαπέστη και το Βελιγράδι, μέσα από τις οποίες περνάει ο Δούναβης, αλλά και άλλες πόλεις όπως το Βουκουρέστι και το Μόναχο. Επίσης μπορείτε να δείτε μέρη με απίστευτη ομορφιά, όπως είναι τα πολλά νησάκια του ποταμού ή ο Μέλας Δρυμός στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Κι άλλος ποταμός της κεντρικής Ευρώπης

Τον Μέλανα Δρυμό, εκτός από όσους κάνουν κρουαζιέρα στον Δούναβη, μπορούν να τον επισκεφθούν και όσοι κάνουν κρουαζιέρα στο Ρήνο, ο οποίος ξεκινάει από καντόνι του Γκράουμπυντεν στην Ελβετία και αποτελεί φυσικό σύνορο της Αυστρίας, του Λιχτενστάιν, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Διαπερνάει τη Γερμανία και εκβάλλει στη Βόρεια Θάλασσα, στην Ολλανδία. Υπάρχουν πλέον κρουαζιέρες που συνδυάζουν σε ένα ταξίδι πολλές χώρες από τις παραπάνω.

Μπορείτε επίσης να δείτε τη Βασιλεία, το Στρασβούργο, την Κολωνία και το Ρότερνταμ, πόλεις μέσα από τις οποίες περνάει ο Ρήνος. Να «ακούσετε» το τραγούδι της Λόρελαϊ, να δείτε πολλά αρχαία μεσαιωνικά κάστρα και να επισκεφθείτε τα πολλά γραφικά χωριά που βρίσκονται στις όχθες του.

Ας μεταφερθούμε λίγο πιο νότια. 

Όταν ακούει κανείς διακοπές στην Ιβηρική χερσόνησο, σκέφτεται οτιδήποτε άλλο εκτός από κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο. Κι όμως, εκεί υπάρχει ο Δούρος ποταμός που ξεκινάει από την Ισπανία και καταλήγει στην Πορτογαλία και συγκεκριμένα στο Πόρτο, ο οποίος ιδανικός για ταξίδια στα γαλήνια νερά του.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την πανέμορφη περιοχή με τους αμπελώνες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τον Δούρο και να δοκιμάσετε το υπέροχο κρασί Πόρτο. Επίσης μπορείτε να γνωρίσετε τις μεσαιωνικές πόλεις Μπράγκα και Σαλαμάνκα και να γευτείτε τις τοπικές σπεσιαλιτέ.

Η εκπληκτική αρχιτεκτονική της πόλης του Πόρτο, ο ναός με τα 700 σκαλιά στο Λαμέγκο, το Καστέλο Ροντρίγκο, αλλά και πολλά μέρη της ισπανικής πλευράς του Δούρου, κάνουν αυτή την κρουαζιέρα να αξίζει και με το παραπάνω.

Κρουαζιέρα σε Σουηδική διώρυγα.

Ίσως να μην ακούγεται ιδιαίτερα συναρπαστικό, όμως μία κρουαζιέρα στη διώρυγα Γκόθα (Gota Canal) θα σας φέρει κοντά στις πολλές ομορφιές της υπέροχης αυτής Σκανδιναβικής χώρας. Η διώρυγα έχει μήκος 190 χιλιομέτρων και αποτελεί μέρος ενός υδάτινου δρόμου 390 χιλιομέτρων που ενώνει λίμνες και ποτάμια της Σουηδίας από το Γκέτεμποργκ μέχρι το Σοντερκόπινγκ.

Ξεκινάει από το Γκέτεμποργκ, διασχίζει οριζόντια όλη τη νότια Σουηδία και φτάνει μέχρι τη Βαλτική θάλασσα. Σε αυτό το ταξίδι οι επιβάτες μπορούν να δουν τον φυσικό πλούτο της Σουηδίας, όμορφες πόλεις, μεσαιωνικά κάστρα και τεράστιες λίμνες, φτάνοντας ακόμη και μέχρι τη Στοκχόλμη.

Αν και είναι αρκετά ακριβή, με αυτή την κρουαζιέρα θα πάρετε μία πολύ καλή γεύση του πολιτισμού και των παραδόσεων της Σουηδίας και θα νιώσετε ότι έχετε μάθει αρκετά για αυτή, ακόμη και αν είναι η πρώτη σας επίσκεψη στη χώρα.

Μία εξαίρεση που αξίζει

Η πέμπτη κρουαζιέρα που έχουμε επιλέξει δεν πραγματοποιείται σε κάποιον ποταμό, αλλά στη θάλασσα του Αιγαίου και την Τουρκία. Την περιλαμβάνουμε όμως γιατί γίνεται σε εξίσου μικρά πλοία και παρέχει και αυτή μία πολύ διαφορετική εμπειρία από αυτή των τεράστιων κρουαζιερόπλοιων.

Μέσω αυτής έρχεστε κοντά στον αρχαίο πολιτισμό μας. Θα δείτε μνημεία – θησαυρούς του παγκόσμιου πολιτισμού, θα κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου και θα κάνετε ηλιοθεραπεία κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού.

Κάποια μέρη τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Ίος κ.α. Και από την πλευρά της Τουρκίας το Τσεσμέ, η Αλικαρνασσός, η Έφεσος, το Κουσάντασι και πολλά άλλα μέρη και αξιοθέατα.

Ο συνδυασμός των όμορφων πόλεων, της θάλασσας, του ήλιου και των υπέροχων γεύσεων, θα αφήσουν ικανοποιημένο ακόμη και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook