Να ενταχθούν τα πρατήρια καυσίμων στους ΚΑΔ, ζητά η ΠΟΠΕΚ – «Υπάρχει κίνδυνος λουκέτου».

Απίστευτη “κατηφόρα” έχει λάβει η κατανάλωση βενζίνης στα πρατήρια υγρών καυσίμων, σε όλη την Ελλάδα αλλά και, εν προκειμένω, στην Κρήτη. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος των πρατηριούχων βενζίνης Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης στο Flashnews.gr, η πτώση είναι πλέον στο επίπεδο του 85%-90%!

“Η καταναλωση έπεσε στα επιπεδα του 85-90%. Φανταστείτε ότι αυτός που βάζει σήμερα 30 ευρώ δεν μπορεί να τα κάψει, αφού πλέον οι μεταφορές είναι ελάχιστες. Οι άνθρωποι θα πάνε μόνο στη δουλειά τους, εφόσον εργάζονται και ξανά στο σπίτι. Μάλιστα η κυκλοφορία μειώνεται καθημερινά”, σημειώνει ο κ. Σαμόλης. 

Αξίζει να τονιστεί ότι τα πρατήρια που ειναι στην πόλη του Ηρακλείου, όπως και στις άλλες πόλεις της Κρήτης έχουν τη μεγαλύτερη πτώση στην κίνηση, αφού έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις στο κεντρο. Η αγορά ειναι, σε κάθε περίπτωση, άστατη. Διαπιστώνονται διαφοροποιησεις των τιμών, δεν υπάρχει ισορροπημένη κατασταση και υπάρχουν αποκλίσεις στις τιμές από πρατήριο σε πρατηριο, αναλόγως στο πότε εφοδιάζεται.  Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι τις τελευταίες ημέρες, η τιμή στο βαρέλι σημείωσε αύξηση.

Αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ)

Μάλιστα, για τον κίνδυνο λουκέτου σε πρατήρια καυσίμων και απολύσεων εργαζομένων προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ΠΟΠΕΚ ζητά την ένταξη του κλάδου στους ΚΑΔ με τις ευνοϊκές οικονομικές ρυθμίσεις, σε ό,τι αφορά:

α) Ασφαλιστικά – Φορολογικά.

β) Επιδότηση μισθοδοσίας εργαζομένων.

γ) Επιδότηση ενοικίων ή μείωση κατά 40% αυτών.

δ) Καθημερινό ωράριο λειτουργίας από 07.00 μέχρι 19.00, κλειστά Κυριακές και αργίες.

ε) Αναστολή λειτουργίας πλυντηρίων αυτοκινήτων.

στ) Εξαίρεση των επιταγών που βρίσκονται προς είσπραξη από τους πρατηριούχους, από το καθεστώς των 75 ημερών.

«Οι πληττόμενοι πελάτες μας έχουν τη δυνατότητα να μας πληρώσουν τις επιταγές τους με καθυστέρηση 75 ημερών, ενώ εμείς αν δεν πληρώσουμε αύριο τους προμηθευτές μας δεν θα φορτώσουμε καύσιμα», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Σημειώνει ακόμη ότι κατά την τελευταία δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ανάλογων μέτρων στήριξης, έκλεισαν περισσότερα από 2.500 πρατήρια οικογενειακών επιχειρήσεων, ενώ στις σημερινές συνθήκες η κάθετη πτώση του τζίρου των πρατηρίων είναι γνωστή και αποδεικτέα καθημερινά από το σύστημα εισροών- εκροών.

“Θέλουμε να ενταχτούμε σε πλαίσιο των κλειστών επιχειρήσεων. Τα πρατήρια είναι πολυδάπανα μαγαζιά. Θέλουμε κρατική στήριξη για να κρατήσουμε τους υπαλλήλους μας και για να μη δμιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα”, επισημαίνει στο Flashnews ο πρόεδρος των πρατηριούχων Ηρακλείου

Αξιζει τέλος να τονιστεί, ότι τη δεδομένη στιγμή η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κινείται, σε παγκρήτιο επίπεδο και κατά μέσο όρο, στα 1,4 ευρώ το λίτρο, με πολλές αυξομειώσεις πάντως, αναλόγως την περιοχή και το πότε εφοδιάστηκε το κάθε πρατήριο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook