Το έναυσμα για τη σταδιακή κυκλοφορία των 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), οι οποίες θα λαμβάνουν δείγματα προς εξέταση για κορονοϊό από τους πολίτες και θα προσφέρουν και νοσηλευτικές υπηρεσίες, έδωσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Στην πράξη, η Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξη, την οποία δημοσιοποίησε το News4Health ενεργοποιεί τις διαδικασίες πρόσληψης 1.100 ατόμων για τη στελέχωση των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού για την αντιμετώπιση αναγκών από τη διάδοση του νέου κορονοϊού.

Με τις κινητές αυτές μονάδες δημιουργείται ένα δίκτυο νοσηλευτών που θα λαμβάνουν δείγματα βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορονοϊού και θα παρέχουν νοσηλευτικής φροντίδα κατ΄οίκον, όπως είχε προκύψει από την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο σχετικό πρόγραμμα στις 18 Μαρτίου.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες για να δούμε τις πρώτες μονάδες στους δρόμους, πιθανόν και περισσότερο. Άλλωστε, η συμβολή των ΚΟΜΥ κρίνεται απαραίτητη στην επόμενη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας, όταν και οι αρχές θα εστιάσουν στα μαζικά τεστ στον πληθυσμό.

Ειδικότερα, οι 500 κινητές αυτές μονάδες θα βγουν σταδιακά, με την ολοκλήρωση προσλήψεων, τη μίσθωση οχημάτων και την προμήθεια εξοπλισμού και μέσων εξετάσεων.

Άλλωστε, προβλέπεται η προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τα μέλη των ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού, η προμήθεια και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και η προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων των ΚΟΜΥ, Ειδικού Σκοπού.

Ακόμη, στο πλαίσιο της δημιουργίας του δικτύου θα καλυφθεί και η εκπαίδευση 2.000 νέων επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και 1.000 μελών ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού.

«Ήδη έχει γίνει η προετοιμασία και ο απαραίτητος σχεδιασμός προκειμένου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι κινητές αυτές μονάδες να βρίσκονται στους δρόμους, για τις δράσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook