Πρόστιμο 1.200 ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας για τους εργοδότες που θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης και έπειτα τους υποχρεώνουν να εργάζονται.

Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στην ΕΡΤ, θα εκδοθεί από μέρα σε μέρα υπουργική απόφαση, στην οποία θα ενσωματώνονται κυρώσεις για τους ασυνεπείς εργοδότες, καθώς και γι΄αυτούς που παρουσιάζουν καταχρηστική συμπεριφορά. Το νέο πρόστιμο θα επιβάλλεται οριζόντια για την περίοδο κατά την οποία ισχύουν τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης και θα υπολογίζεται ανά εργαζόμενο που εργάζεται παρότι είναι σε αναστολή. «Στις περιπτώσεις αυτές, θα επιβάλλεται πρόστιμο από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο είναι 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Υπενθυμίζεται πως κατά την διάρκεια της αναστολής σύμβασης εργασίας, ο εργαζόμενος δεν παρέχει εργασία και ο εργοδότης δεν καταβάλλει μισθό. Οι εργοδότες μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων που είχαν την 21η Μαρτίου.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η άδεια ειδικού σκοπού επεκτείνεται έως τις 24 Απριλίου.

Όσοι αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους και όχι του συνόλου, μπορούν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους να κάνουν χρήση των μέτρων: – τηλεργασίας (μόνο για το 10% του προσωπικού που έχει βγει σε αναστολή) – εκ περιτροπής εργασίας (εργασία 2 εβδομάδες το μήνα και μισθός 50%) – μεταφοράς προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου (άρθρα 9 και 10 της ΠΝΠ 20ης Μαρτίου). Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου, απαγορεύονται οι απολύσεις για το σύνολο του προσωπικού.

Αναστολή σύμβασης με τηλεργασία

Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της αναστολής σύμβασης με τηλεργασία για το 10% του προσωπικού από επιχειρήσεις, που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, τότε οι εργαζόμενοι που θα εργαστούν θα πληρωθούν από τον εργοδότη τους ένα επιμίσθιο.

Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να συμφωνήσουν με τους εργαζόμενούς τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την παροχή εργασίας με τηλεργασία. Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή, μπορεί να φθάνει έως το ύψος των αποδοχών για την νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού του επιδόματος των 800 ευρώ. Για τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην παροχή της τηλεργασίας υποβάλλεται ΑΠΔ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook