Η δραματική προειδοποίηση των επιστημόνων

Έρευνα που πραγματοποίησαν Ολλανδοί και Βέλγοι επιστήμονες, δείχνει ότι η απόσταση των 2 μέτρων που προτείνεται στα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό μεταξύ δύο ατόμων που αθλούνται δεν είναι ασφαλής.

Εν μέσω πανδημίας οι περιορισμοί της κυκλοφορίας είναι αυστηροί, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα άθλησης ακόμη και ανά δύο άτομα αλλά με απόσταση 2 μέτρων.

Τελικά αυτή η απόσταση φαίνεται πως δεν αρκεί, αν τα δύο άτομα δεν βρίσκονται παράλληλα ο ένας στον άλλον.

Η επιστημονική ομάδα, όπως αναφέρει ο Βέλγος καθηγητής Bert Blocken, παρουσίασε σε βίντεο ποιες είναι οι σωστές και ποιες οι λάθος αποστάσεις μεταξύ δύο ατόμων που τρέχουν.

Αρχικά τονίζεται πως η απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ δύο ανθρώπων που κάθονται και συνομιλούν, είναι ασφαλής. Ωστόσο στη συνέχεια και μέσω βίντεο προσομοίωσης βλέπουμε πως όταν τρέχουμε, τα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα ή τη μύτη μας εξαπλώνονται σε μεγαλύτερη απόσταση.

Έτσι, λοιπόν, οι μελετητές προτείνουν να τρέχουμε ο ένας δίπλα στον άλλον στην προβλεπόμενη απόσταση ή διαγώνια.

Σε διαφορετική περίπτωση και βάσει των αποτελεσμάτων, οι αποστάσεις ασφαλείας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες και συγκεκριμένα 4-5 μέτρα στο περπάτημα, 10 στο τρέξιμο ή την ποδηλασία και στα 20 μέτρα για πιο γρήγορη ποδηλασία.

Επίσης οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε περίπτωση προσπέρασης, είναι απαραίτητο να γίνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook