Αποφασίστηκε μεγάλη μείωση στην παραγωγή βαρελιών πετρελαίου.

Μπορεί η μείωση της κίνησης στα πρατήρια καυσίμων (και στην Κρήτη) να έχει μειωθεί ακόμα και σε επίπεδα του 90%, όπως είχε τονίσει στο Flashnews.gr, ο πρόεδρος πρατηριούχων Ηρακλείου κ. Λυκούργος Σαμόλης, ωστόσο, η "κατηφόρα" στις τιμές μάλλον θα σταματήσει απότομα, σύντομα.

Τα νέα από το διεθνές επίπεδο δεν είναι καλά στο θέμα των τιμών, αφού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε από τον ΟΠΕΚ και άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο η μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 10.000.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάιο και τον Ιούνιο, ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο των διεθνών τιμών, που έχει δεχθεί πλήγμα από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου κατά την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι στα 8.000.000 βαρέλια (bpd), ενώ αμέσως μετά η παραγωγή θα μειωθεί στα 6.000.000 βαρέλια (bpd) για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, για την αξιολόγηση των συνθηκών που θα έχουν διαμορφωθεί στην αγορά πετρελαίου.

Τιμές στην Κρήτη

Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή θα σημάνει σταδιακή αύξηση στην τιμή της βενζίνης και στην Κρήτη. Τη δεδομένη στιγμή και με γνώμονα ότι η κίνηση έχει πάρει απίστευτη κατιούσα, ο μέσος όρος τιμών στο νησί ανέρχεται στα 1,4 ευρώ το λίτρο της αμόλυβδης, που, σε περίπτωση που συνεχιστεί η αυτή η κατάσταση, μπορεί να προσεγγίσει το 1,3 (δεν μπορεί να πάει ακόμα χαμηλότερα λόγω του ειδικού φόρου).

Η μείωση όμως της παραγωγής βαρελιών παγκοσμίως από τον ερχόμενο μήνα θα σημάνει σταδιακή αύξηση των τιμών της βενζίνης εντός του καλοκαιριού, όπου συνυπολογίζεται ότι θα έχουμε ξεφύγει και από τις καταστάσεις περιορισμού, λόγω κορωνοϊού και θα έχουμε μπει, καλώς εχόντων, σε μια κανονικότητα.

Με μειωμένη την παραγωγή βαρελιών πετρελαίου και με την επιστροφή στην κανονικότητα, δεν αποκλείεται να δούμε τους επόμενους μήνες στην Κρήτη ειδικά (ως τουριστικός προορισμός) τιμές βενζίνης αρκετά υψηλές και σίγουρα εντελώς διαφορετικές από αυτές που βλέπουμε τώρα στα πρατήρια.