Οι αποφάσεις ελήφθησαν από την πλειοψηφία δια περιφοράς και χωρίς γνωμοδότηση της Αρχαιολογίας

Εν μέσω της περιόδου των έκτακτων μέτρων λόγω του κορωνοϊού και με τα συλλογικά όργανα να καλούνται να λάβουν αποφάσεις χωρίς διάλογο, αλλά δια περιφοράς με ναι, όχι, λευκό ή αποχή, ο Δήμος Χανίων αποφάσισε την νέα χωροθέτηση των λαϊκών αγορών για το χρονικό διάστημα από 1 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Η συγκεκριμένη απόφαση της πρώτης και μοναδικής έως τώρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων δια περιφοράς, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου, δημοσιοποιήθηκε στην Διαύγεια και μεταξύ άλλων αναφέρει πως ειδικά για την λαϊκή αγορά του Σαββάτου χωροθετείται: 

«Από 01/04/2020 έως 30/09/2020 στην οδό  Μίνωος, από την διασταύρωσή της με την οδό Νικηφόρου Φωκά, έως και το πάρκινγκ (με χρήση αυτού) στην οδό Δευκαλίωνος και το σύνεγγυς πλατύ τμήμα της Νικηφόρου Επισκόπου.»

Δηλαδή, αποφασίστηκε, ο βασικός χώρος στάθμευσης για το ανατολικό τμήμα του ενετικού λιμανιού, στην “πύλη της άμμου”, να χρησιμοποιείται ως χώρος λαϊκής αγοράς κάθε Σάββατο και για ολόκληρο το καλοκαίρι.

Να σημειωθεί πως την πρόταση καταψήφισαν πέντε δημοτικοί σύμβουλοι («Μειοψηφούντων των κ.κ. Δημοτικών Συμβούλων Βουρλάκη Νικόλαου, Λουτσέτη Χαράλαμπου, Κουρούση Χαράλαμπου, Λιβάνιου Βασίλειου και Σαρρή Ιωάννη»), ενώ απείχαν  14 σύμβουλοι («Απεχόντων από τη ψηφοφορία των κ.κ. Ρίζου Σεραφείμ, Αποστολάκη Σπυρίδων, Γούλα Λάμπρου, Δρακάκη Πέτρου, Καραγιαννάκη Εμμανουήλ, Κεμεσίδη Εμμανουήλ, Κοκοτσάκη Πέτρου, Κουκουβιτάκη Γεώργιου, Λειψάκη Δημήτριου, Παπαδογιάννη Αριστείδη, Τελεμένη Βαϊτση, Τζίκα Θεόδωρου, Τσαπάκου Γεώργιου και Φραγκάκη Εμμανουήλ»)

Όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Νικηφοράκης στο Flashnews.gr, η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μεταφερθεί εκεί το τμήμα της λαϊκής αγοράς από την οδό Νικηφόρου Φωκά, όπου έχει αποφασιστεί να σταθμεύουν τα τουριστικά πούλμαν, αντί για τον χώρο μπροστά από την Δημοτική αγορά.

Στην συνέχεια το θέμα εισήχθη και στο Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, στις 8 Απριλίου, το οποίο επίσης για περιφοράς κλήθηκε να αποφασίσει εάν εγκρίνει ή όχι «την παραχώρηση του χώρου ελεγχόμενης στάθμευσης στην οδό Δευκαλίωνος, για διάστημα 6 μηνών χωρίς αντάλλαγμα κάθε Σάββατο και για τις ώρες 6.00 έως16.00, στο Δήμο Χανίων για τη χρήση και τη χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς  του Σαββάτου.»

Η εισήγηση του προέδρου του ΔΛΤΧ Μανώλη Κοτσιφάκη ήταν θετική, όπως θετικές ήταν και οι ψήφοι των μελών του ΔΣ Ευαγγελία Βαρδάκη, Ελένη Μπούχλη και Ελένη Ζερβουδάκη.

Ο εκπρόσωπος της Αρχαιολογίας Ελευθέριος Βεργεράκης απείχε, καθώς όπως ανέγραψε στο απαντητικό mail, δεν έχει εξεταστεί το θέμα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Κατά της εισήγησης ψήφισε το μέλος του ΔΣ Κώστας Πρωτοπαπαδάκης καθώς:

«Δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη  από την Εφορεία  Αρχαιοτήτων  Χανίων (ΕΦΑ) δεδομένου ότι ο χώρος είναι και υπό την θεσμική δικαιοδοσία της βάσει των ΦΕΚ προστασίας της παλιάς πόλης. 

Η παραχώρηση του χώρου πρέπει να περιέχει  αντάλλαγμα  δεδομένου ότι η παραχώρηση είναι πράξη που  αποδίδει έσοδα  στο Δήμο Χανίων. 

Τέλος σύμφωνα με την μελέτη απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην λιμενική ζώνη του ενετικού  λιμένα, ο συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης  είναι  ο μοναδικός θεσμοθετημένος στη ζώνη αυτή. Το στοιχείο το οποίο δεν αντικρούεται με επιχειρήματα από την εισήγηση με την αλλαγή  της χρήσης του χώρου, στοιχείο υποχρεωτικό, αφού η πρόταση δεν είναι βραχυπρόθεσμη αλλά με μεγάλο βάθος χρόνου.»

Επίσης κατά ψήφισε και ο Λιμενάρχης Χανίων Μανώλης Βαλυράκης για τους κάτωθι λόγους:

«Α) Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν 2971/2001 (ΦΕΚ285 Α΄/2001) στη χερσαία ζώνη λιμένα, ο αρμόδιος φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης μπορεί να εκτελέσει έργα που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση της εμπορικής, επιβατικής, ναυτιλιακής, αλιευτικής κίνησης και γενικότερα της εύρυθμης λειτουργίας του λιμένα.
Β) Δεν έχει ζητηθεί σχετική γνωμοδότηση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Χανίων.
Γ) Οι ώρες λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, συμπίπτουν με τον χρόνο κυκλοφορίας (7:00 – 9:00) που προβλέπεται στην σχετική κυκλοφοριακή μελέτη, οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων στην ανατολική πλευρά του Ενετικού λιμένα, παρεμποδίζοντας εν πολλοίς την απρόσκοπτη επιχειρηματική τους δραστηριότητα»

Τελικά, λόγω της ψήφου του προέδρου, εγκρίθηκε η παραχώρηση του παρκινγκ για την λαϊκή αγορά του Σαββάτου «υπό την προϋπόθεση ότι η εφορία αρχαιοτήτων Χανίων, γνωμοδοτήσει θετικά.»

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr στην Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων δεν έχουν σταλεί ακόμη τα σχετικά πρακτικά, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Πως είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις από συλλογικά όργανα του Δήμου Χανίων για την χρήση ενός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, χωρίς να υπάρχει εξ αρχής η σχετική γνωμοδότηση – απόφαση της κατεξοχήν αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας;

Και επειδή υπήρξε το προηγούμενο με την τοποθέτηση φωτισμού στον προμαχώνα Mocenigo, ενέργεια που προκάλεσε την αντίδραση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την δυσαρέσκεια και της Υπουργού Πολιτισμού που εκφράστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στα Χανιά, ίσως να περίμεναν κάποιοι πως ο Δήμος Χανίων θα επιδείκνυε μεγαλύτερη προσοχή στα θέματα που αφορούν στο μνημείο της παλιάς πόλης των Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook