Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ κατέληξαν μετά από 4 μέρες σε συμφωνία

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα αφού οι μεγάλοι παραγωγοί κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για μείωση ρεκόρ της παραγωγής, αν και τα κέρδη περιορίζονταν λόγω των ανησυχιών ότι η εξέλιξη αυτή δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει την υπερπροσφορά που δημιουργείται καθώς η πανδημία πλήττει τη ζήτηση.

Ύστερα από τέσσερις ημέρες διαβουλεύσεων, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησε χθες σε μείωση της παραγωγής αργού κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο με στόχο να στηριχθούν οι τιμές πετρελαίου, που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι τιμές του μπρεντ ενισχύθηκαν κατά 16 σεντς ή 0,5% στα 31,64 δολάρια το βαρέλι στις 10:09 ώρα Ελλάδας αφού άνοιξαν στο υψηλότερο μέχρι στιγμής επίπεδο της συνεδρίασης στα 33,99 δολάρια. Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 37 σεντς ή 1,6% στα 23,13 δολάρια το βαρέλι, αφού ανήλθε στο υψηλό επίπεδο των 24,74 δολαρίων.

«Αυτό που καταφέρνει αυτή η συμφωνία είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία και τις εθνικές οικονομίες καθώς και σε άλλους κλάδους που εξαρτώνται από αυτήν να αποφύγουν μια πολύ βαθιά κρίση», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της IHS Markit Ντάνιελ Γέργκιν. «Αυτό θα περιορίσει τη συσσώρευση αποθεμάτων, το οποίο θα μειώσει τις πιέσεις στις τιμές όταν επιστρέψει η κανονικότητα –όποτε κι αν είναι αυτό».

Οι αναλυτές, ωστόσο, εκφράζουν αμφιβολίες για τη συμμόρφωση των κρατών με τα όσα προβλέπει η συμφωνία, προσθέτοντας ότι οι πραγματικές μειώσεις ίσως να μην είναι τόσο μεγάλες όσο αυτές στις οποίες δεσμεύθηκαν οι παραγωγοί.

Επιπλέον, οι ανησυχίες για τη ζήτηση περιόριζαν την αύξηση της τιμής του αργού. Η παγκόσμια κατανάλωση καυσίμων έχει μειωθεί κατά περίπου 30% λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Goldman Sachs προέβλεψε χθες ότι οι τιμές πετρελαίου θα συνεχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι η «ιστορική αν και ανεπαρκής» συμφωνία δεν αναμένεται να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

«Η πιο περίπλοκη συμφωνία που έχει κάνει ο Τραμπ»

Καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του κατέληξαν σε συμφωνία για μείωση ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ίσως πέτυχε τη «μεγαλύτερη και πιο περίπλοκή του συμφωνία», σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα πετρελαίου Νταν Γέργκιν.

«Αυτό που ήταν τόσο ενδιαφέρον –ανάμεσα σε πολλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα σε αυτό το πρωτοφανές γεγονός— είναι η μεταστροφή Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Γέργκιν, αντιπρόεδρος της IHS Markit, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Τραμπ δήλωσε ότι η μείωση των τιμών στις αρχές Μαρτίου είναι «καλή για τον καταναλωτή» καθώς συνεπάγεται χαμηλότερη τιμή για τη βενζίνη. Η μείωση στις τιμές του αργού πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο τιμών στο πετρέλαιο μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, αφού η Μόσχα απέρριψε την πρόταση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η απότομη μείωση στις τιμές πετρελαίου οδήγησε σε τεράστιες μειώσεις κεφαλαιουχικών δαπανών και περικοπές θέσεων εργασίας σε όλη την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου, της οποίας το κόστος παραγωγής είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, σημειώνεται στο δημοσίευμα του CNBC.

Ωστόσο ο Γέργκιν δήλωσε: «(Ο Τραμπ) κατέληξε να το δει ως θέμα εθνικής ασφάλειας, και ως θέμα απασχόλησης, και ως έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην αμερικανική οικονομία… και απλά επενέβη». «Πρέπει να είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη συμφωνία που έχει κάνει ποτέ (ο Τραμπ)», δήλωσε ο Γέργκιν στο CNBC.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook