Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που αποτελούν και την πλειοψηφία, ζητούν την εφαρμογή τηλεδιασκέψεων

Για απαράδεκτες συνθήκες υπο τις οποίες καλείται να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβουλίου Γαύδου, κάνουν λόγο σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες έχουν και την πλειοψηφία των μελών του συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, παρά τα συνεχή αιτήματα για την εφαρμογή τηλεδιάσκεψης, η δήμαρχος και η παράταξή της αρνούνται επικαλούμενοι τεχνολογικά προβλήματα.

Όπως επισημαίνεται στην τελευταία συνεδρίαση έξω από το δημαρχείο, το Σάββατο 11 Απριλίου, οι δύο παρατάξεις πρότειναν οι συνεδριάσει σαν γίνονται με τηλεδιάσκεψη, πρόταση που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία και απομένει να εφαρμοστεί.

Η ανακοίνωση των δύο παρατάξεων

“Καλούμαστε   συνεχώς σε  δια ζώσης συνεδριάσεις   του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γαύδου από την  πρόεδρο του ΔΣ (με την συναίνεση της Δημάρχου)   παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την χρήση της εφαρμογής τηλεδιάσκεψης αλλά και για την επικινδυνότητα που υπάρχει στις  δια ζώσης συνεδριάσεις     καθώς ο ένας αντιδήμαρχος και 3 δημοτικοί σύμβουλοι είναι κάτοικοι Χανίων και Ρεθύμνης αντίστοιχα. 

Καλούμαστε  σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων όπως την Τετάρτη   01-04-2020  στην αίθουσα του Δημοτικού  σχολείου, και το περασμένο Σάββατο 11-04-2020 στην 20 τ.μ. αίθουσα του ΔΣ τάχα μου «κεκλεισμένων των θηρών και  σε απολυμασμένες αίθουσες»,  όμως οι δύο αυτές  συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν,  η πρώτη στον χωματόδρομο έξω από το Δημοτικό Σχολείο μπροστά από τους κάδους σκουπιδιών(!)  και η δεύτερη στον υπαίθριο χώρο έξω από το Διοικητήριο,  όπως αποδεικνύεται και από το φωτογραφικό υλικό , ενέργειες οι οποίες δεν τιμούν των Δήμο μας 

Οι μέρες είναι δύσκολες για την χώρα μας και όλο τον κόσμο λόγω πανδημίας. Έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του Covid 19 στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Το Εθνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών ζητάει πιο αυστηρά μέτρα όσο αφορά τις ακτοπλοϊκές μεταφορές για τα νησιά. Όλα τα συμβούλια της χώρας, και κυρίως αυτά των μικρών νησιών λειτουργούν με τηλεδιασκέψεις, σε πολλές περιπτώσεις και εκτός πανδημίας βάση της νομοθεσίας. Προ ημερών η  ίδια η δήμαρχος Γαύδου μας μίλησε δημόσια  για την καραντίνα των 14 ημερών, (την οποία δεν τήρησε κανένας από όσους ήρθαν στα τελευταία ταξίδια), μας μίλησε για την ελλιπή ιατρική υποδομή στο νησί, ο γιατρός μας μίλησε για πιθανή Σπιναλόγκα σε περίπτωση κρούσματος.

Ο πρωθυπουργός της χώρας σε διάγγελμα του είπε ότι τα νησιά είναι μόνα τους. Την στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά,  πρόεδρος του ΔΣ και Δήμαρχος επιμένουν να μην εφαρμόζουν την δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία για τηλεδιάσκεψη. Για άλλη μια φορά, έγινε σύγκληση του Δημοτικού Συμβούλιου, για το Σάββατο 11-04-2020, ημέρα που δεν εκτελείται ακτοπλοϊκό δρομολόγιο με αποτέλεσμα οι  δημοτικοί σύμβουλοι που δεν μένουν μόνιμα στην Γαύδο   έπρεπε να παραμείνουν στο νησί από την Παρασκευή, έως την Δευτέρα που έχει δρομολόγια. Όπως  και πράττουν σύμβουλοι της συμπολίτευσης, χωρίς καν να τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης,  και υπό την έμμεση απειλή της δημάρχου με μειλ για τις απουσίες τους καθώς αρνήθηκαν και τα 7 μέλη της αντιπολίτευσης να φερθούν ανεύθυνα απέναντι σε αυτήν την κρίση, ήρθαν το Σάββατο 11-04-2020  με την αντίστοιχη βεβαίωση μετακίνησης αιρετών που τους εξέδωσε η Δήμαρχος. Για να μην επιβαρύνουν το νησί και τους κατοίκους δεν μετακινήθηκαν ούτε εξέθεσαν κανένα κάτοικο του νησιού σε κίνδυνο καθώς εφάρμοσαν τις οδηγίες της κυβέρνησης, και αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης αποχώρησαν από το νησί. Να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη απολύμανσης ούτε πριν, ούτε μετά στον χώρο (παρκινγκ) που έλαβε χώρα το συμβούλιο. 

Η απάντηση που παίρνουμε στα αιτήματά μας είναι ότι ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα τηλεδιάσκεψης και ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουν δυνατότητα βιντεοκλήσης είναι απαιτητικές εφαρμογές και ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα να τα υποστηρίξει. Παρ’ ότι στην προσπάθεια μας για συνεργασία, δημιουργήσαμε μια ομάδα βιντεοκλήσης στην εφαρμογή του μεσσετζερ, και καλέσαμε τα μέλη της συμπολίτευσης να συμμετάσχουν. Οι ίδιοι γνώριζαν τον τρόπο να διαγραφούν. Την στιγμή που χιλιάδες παιδιά από την πρωτοβάθμια μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση κάνουν τα μαθήματά τους δια τηλεδιάσκεψης με τους δασκάλους, όπως άλλωστε και στην Γαύδο, και αφού η συμπολίτευση δεν θέλει βοήθεια από εμάς, ας ζητήσει βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς.

Για την ασφάλεια όλων, τόσο των κατοίκων, όσο και των δημοτικών συμβούλων, υποβλήθηκε από την αντιπολίτευση αίτημα για έκτακτο θέμα συζήτησης το Σάββατο 11-04-2020, η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου από τώρα και έπειτα να πραγματοποιείται δια τηλεδιάσκεψης, για όσο καιρό τηρούνται τα μέτρα αντιμετώπισης από την κυβέρνηση, αλλά και για όποτε απαιτηθεί λόγω έκτακτων συνθηκών, όπως ούτως η άλλος ορίζει το άρθρο 67 του ν. 3852/2010 όπως αυτό έχει τροποποιηθεί με την παρ. 8 άρθρο 114 του ν. 4623/2019. Η πρόταση υπερψηφίστηκε με 7 προς 5 ψήφους. Μειοψήφησαν τα μέλη της συμπολίτευσης…… Αναμένουμε να δούμε αν εφαρμοστεί η  απόφαση 
 
Έχουμε εκφράσει τα παράπονα μας στην κεντρική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σήμερα αποστέλλουμε και έγγραφο σχετικό αίτημα, και αναμένουμε για τις ενέργειες της υπηρεσίας.   

Γαύδος 14-04-2020 
Η επικεφαλής της παράταξης  Αλληλέγγυοι πολίτες Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου
Ο επικεφαλής της παράταξης  Ομάδα  Ανάπτυξης Γαύδου  Εμμανουήλ Τσιγωνάκης”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook