Τα θύματα του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται συνεχώς – «Έχουν ανάγκη να δουν το φως στην άκρη του τούνελ».

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον μία από τις σκληρότερα πληγείσες από την πανδημία του κορονοϊού χώρες, με περισσότερους των 12.000 νεκρών στα βρετανικά νοσοκομεία και όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες για τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν στους οίκους ευγηρίας και δεν καταμετρώνται στους ημερήσιους απολογισμούς.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επικρίθηκε ότι καθυστέρησε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19, αφού έχασε κρίσιμο χρόνο φλερτάροντας με την ιδέα της ανοσίας της αγέλης.

Τώρα η βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ να ασκεί χρέη πρωθυπουργού, αφού ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί την ανάρρωσή του από την ασθένεια, πασχίζει για την διαχείριση της εξέλιξης της επιδημίας και δέχεται επιπλέον πιέσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση να παρουσιάσει στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη φάση, της άρσης των περιοριστικών μέτρων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Γαλλία και τη Γερμανία.

Πόσο μάλλον, που κρατικό ινστιτούτο προβλέπει ότι μία περίοδος τρίμηνης ισχύος των περιοριστικών μέτρων, συνοδευόμενη από τρίμηνη προοδευτική άρση τους, θα κοστίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μία ιστορική πτώση κατά 13% του ΑΕΠ, επιπλέον 2 εκατομμύρια ανέργους και δημόσιο έλλειμμα στο 14% του ΑΕΠ.

«Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να δουν το φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε στο BBC, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ, τονίζοντας ότι για να υπάρξει έξοδος από την καραντίνα τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει «οι προετοιμασίες να αρχίσουν από τώρα».

«Το θέμα που τίθεται δεν είναι αν τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να παραταθούν, αλλά με ποιον τρόπο και πότε μπορούν να χαλαρώσουν και με ποια κριτήρια θα ληφθεί η απόφαση αυτή», εξήγησε ο Κιρ Στάρμερ , ο οποίος εξελέγη στην ηγεσία του εργατικού Κόμματος τις 4 Απριλίου.

Μέχρι σήμερα «έχουν γίνει λάθη και τα πράγματα δεν έγιναν τόσο γρήγορα όσο θα μπορούσαν να έχουν γίνει», είπε επισημαίνοντας την έλλειψη διαγνωστικών τεστ και προστατευτικών στολών για το υγειονομικό προσωπικό.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τις προσπάθειες και να φθάσει στην πραγματοποίηση 100.000 τεστ ημερησίως μέχρι το τέλος του μήνα. Όμως, μέχρι σήμερα, μόνο 15.000 τεστ πραγματοποιούνται καθημερινά, πράγμα που σημαίνει ότι η προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος των 100.000 θα χρειασθεί τεράστια προσπάθεια.

Απέναντι στις ανησυχίες για τους «σιωπηλούς θανάτους» στους οίκους ευγηρίας, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ υποσχέθηκε σήμερα ότι θα οργανωθεί η πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ στους φιλοξενούμενους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας που εμφανίζουν συμπτώματα, ή επιστρέφουν από το νοσοκομείο, πράγμα που δεν γινόταν μέχρι σήμερα.

Σε ένα ακόμη παραπάτημα, οι βρετανικές αρχές ζήτησαν μέσω επιστολών από τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας που τα καθιστούν ιδιαιτέρως ευάλωτα στον κορονοϊό να παραμείνουν στα σπίτια τους επί τρίμηνο. Όμως, στην Ουαλία, περί τις 13.000 επιστολές έφθασαν σε λάθος διευθύνσεις, αποκάλυψε το BBC.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook