Τι απαντά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Αλόγλου σε επιστολή του επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για τα Χανιά της επόμενης μέρας”

Σε απάντηση της επιστολής που απέστειλε ο επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για τα Χανιά της επόμενης μέρας”, Γρηγόρης Αρχοντάκης προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. Χανίων, Ευτύχη Δαμιανάκη, o Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλόγλου Τάσος επισημαίνει ότι η Δημοτική αρχή ενεργεί στο πλαίσιο του νόμου, υπεύθυνα, χωρίς να λαϊκίζει και εφαρμόζει στο μέγιστο τις δυνατότητες που μας δίνει η νομοθεσία. 

Μάλιστα, στην απάντησή του κάνει λόγο για λαϊκισμό και μικροπολιτική.

Αναλυτικά η απάντηση του αντιδημάρχου Τάσου Αλόγλου:

«Με αφορμή την επιστολή της παράταξης “Μαζί για τα Χανιά της επόμενης μέρας” και του επικεφαλής της κ. Γρ. Αρχοντάκη, προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, νιώθω την υποχρέωση να επισημάνω κάποια δεδομένα, προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς αποφυγή στρεβλών εντυπώσεων που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν.

Συζητήθηκε σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο (δια περιφοράς όπως απαιτεί η νομοθεσία που απαγορεύει τις συναθροίσεις) με την μορφή κατεπείγοντος, η εισήγηση μου για την απαλλαγή δημοτικών τελών και τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου, των επιχειρήσεων των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω των έκτακτων μέτρων που αφορούν τον COVID 19.

Θέλοντας να βοηθήσω τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, η εισήγηση μου αναφέρθηκε αναλυτικά στη νομοθεσία που πλαισιώνει τέτοιες αποφάσεις. Ενώ περιμέναμε, όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και το σύνολο των παρατάξεων να ψηφίσει τέτοιες προτάσεις, πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία, δημοσιεύεται επιστολή που χαρακτηρίζει περιορισμένη και ανεπαρκή την εισήγηση.

Δυστυχώς, ο λαϊκισμός και η μικροπολιτική υπερέβησαν της λογικής και για τον λόγο αυτό παραθέτω τα εξής δεδομένα, τα οποία οι Δημότες μας οφείλουν να γνωρίζουν:

  • Κανένας Δήμος δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε απαλλαγή τελών χωρίς νομοθετική ρύθμιση.
  • Ο Δήμαρχος κ. Σημανδηράκης σε τηλεφωνική επικοινωνία αλλά και εγγράφως, με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο στα μέσα Μαρτίου, ζήτησε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να μπορούν οι Δήμοι να αποφασίζουν απαλλαγές τελών λόγω των έκτακτων μέτρων.
  • Η ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 68 στις 20/3/2020 και στο άρθρο 37 δίνει νομοθετικά το δικαίωμα απαλλαγής καταβολής τελών (παράγραφοι 8 & 9). Μετά τη δυνατότητα αυτή και πριν από πολλούς δήμους, εφαρμόζουμε τη δυνατότητα για μέτρα ελάφρυνσης στις επιχειρήσεις που προβλέπει η νομοθεσία μέσα από τις ΠΝΠ.
  • Η ΠΝΠ προβλέπει: «επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, μπορούν να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού». Εμείς μπορούμε και το εφαρμόζουμε πλήρως, σε αντίθεση με την πλειοψηφία άλλων Δήμων της Επικράτειας που δεν έχουν προβεί σε ανάλογα μέτρα.
  • Η ΠΝΠ προβλέπει: «επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Εμείς μπορούμε και το εφαρμόζουμε σε όσες χρησιμοποιούν κοινόχρηστο χώρο, χωρίς περιορισμούς.
  • Ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσε από τους πρώτους μέτρα ελάφρυνσης και έχουμε ετοιμάσει ήδη τη διαδικασία εφαρμογής αυτών, μέσω πλατφόρμας η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Άμεσα επεμβαίνουμε, ανεξάρτητα και με δικά μας μέσα.
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν μειωμένο τζίρο ή εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς και τα νοικοκυριά, δυστυχώς δεν μπορούν να ενταχθούν στην απαλλαγή των τελών, καθώς αυτό δεν επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Σε επικοινωνία μας με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε γνωστοποιήσει ήδη το πρόβλημα αυτό, το οποίο είναι υπεύθυνο δια νόμου να διορθώνει τέτοια ζητήματα.
  • Έχουμε ξεκινήσει ήδη την εφαρμογή μείωσης ενοικίων σε δημοτικά ακίνητα για όσες επιχειρήσεις δικαιούνται.

Η Δημοτική αρχή ενεργεί στο πλαίσιο του νόμου, υπεύθυνα, χωρίς να λαϊκίζει και εφαρμόζει στο μέγιστο τις δυνατότητες που μας δίνει η νομοθεσία, στο σύνολο των δυνατών παρεμβάσεων που μπορούμε να κάνουμε, χωρίς εκπτώσεις και διακρίσεις.

Από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, ο Δήμος Χανίων έχει δείξει αντανακλαστικά, συνεχίζει να λειτουργεί στον μέγιστο βαθμό δεδομένων των συνθηκών και δεν έχει διστάσει να αναλάβει το κόστος που του αναλογεί. Η περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη και οι δύσκολες στιγμές που βιώνουμε όλοι μας, δεν επιτρέπουν επικοινωνιακούς χειρισμούς στον βωμό του λαϊκισμού. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ουσιαστικές παρεμβάσεις που απαλύνουν όσο το δυνατό περισσότερο τις πληγές που αφήνει πίσω μας αυτή η κρίση.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλόγλου Τάσος»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook