Έρευνα αναλύει τις δημοφιλείς περιοχές που επιλέγουν οι τουρίστες στα Χανιά – Πόσα χρήματα ξοδεύουν και τι πακέτα κλείνουν για τις διακοπές τους 

Έρευνα αναφορικά με το προφίλ των αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονται την δυτική Κρήτη και κυρίως τα Χανιά, διεξήχθη από τη συνεργασία των πανεπιστημίων της Κρήτης, του Πολυτεχνείου καθώς και του ΜΑΙΧ.

Σύμφωνα με την έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων ”Ιωάννης Δασκαλογιάννης”, από το 2010-2019 οι αφίξεις στο αεροδρόμιο είναι αυξημένες κατά 93%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2019 σε σύγκριση με το 2018, στα Χανιά υπήρξε μείωση του ποσοστού των Σκανδιναβών τουριστών και ταυτόχρονη αύξηση επισκεπτών που προέρχονται από μη σκανδιναβικές χώρες.

Οι πιο δημοφιλείς χώρες προέλευσης των τουριστών για το 2019 ήταν οι εξής:

  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Νορβηγία
  • Δανία
  • Σουηδία
  • Άλλες χώρες

Είναι ενδεικτικό ότι για τα έτη 2018 με 2019 παρατηρήθηκε μεταβολή των κυρίων εθνικοτήτων που αφίχθησαν στο αεροδρόμιο Χανίων. Εμφανίζεται έτσι μια μείωση των Σκανδιναβων κατά 7,1% και ταυτόχρονη αύξηση μη Σκανδιναβών κατά 2,7%, με την πλειοψήφια των επισκεπτών αυτών να προέρχεται από την Αυστρία.

Πού επιλέγουν να μείνουν

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι τουρίστες επιλέγουν, κυρίως ξενοδοχεία για τη διαμονή τους, ενώ ακολουθούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι ενοικιαζόμενες βίλες, τα σπίτια φίλων και τέλος τα ιδιόκτητα σπίτια. 

Κλείνουν πακέτα ή κάνουν μόνοι τους τις κρατήσεις

Το 37% έρχεται στα Χανιά χωρίς πακέτο, το 27% έχει πακέτο ”all inclusive”, το 21% ”bed and breakfast”, δηλαδή μόνο πρωινό, ενώ το 15% επιλέγει ημιδιατροφή. 

Οι δαπάνες – Πόσα ξοδεύουν οι τουρίστες στα Χανιά 

Ποιες περιοχές είναι πιο δημοφιλείς για διαμονή 

Γενικά συμπεράσματα

Ταυτότητα έρευνας

Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε, στο αεροδρόμιο Ι. Δασκαλογιάννης, στις εξόδους αναχώρησης των αλλοδαπών τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου 2019, από 25 μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά και από ερευνητές του ΜΑΙΧ, Πολυτεχνείου Κρήτης, Πανεπιστημίου Κρήτης και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Η έρευνα και ανάλυση συντονίστηκε από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Για τη δόμηση του ερωτηματολογίου και καθ´ όλη την πορεία της έρευνας υπήρξε επικοινωνία και υποστήριξη από την Περιφέρεια Κρήτης, την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, το Δήμο Χανίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης και το Επιμελητήριο Χανίων.

Ομάδα συγγραφής και ανάλυσης:
 •        Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης, (Διευθυντής ΜΑΙΧ)
 •        Γεώργιος  Αγγελάκης, (Ερευνητής ΜΑΙΧ & υπ. διδάκτωρ ΕΛΠΜΕΠΑ)
 •        Περικλής Δράκος, (Ε.Δ.Ι.Π.  Πανεπιστήμιο Κρήτης)
 •        Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, (Πολυτεχνείο Κρήτης –
 Audencia Nantes School of Management, Γαλλία)
 •        Επίκουρος Καθηγητής Χρήστος Λεμονάκης (Ελληνικό Μεσογειακό
 Πανεπιστήμιο)
 •        Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Ατσαλάκης (Πολυτεχνείο Κρήτης)

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook