Συνολικά στη χώρα 26.732 άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον ιό

Ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ελβετία ανέρχεται πλέον σε 1.017 (από 973 χθες), την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει πως προχωρά στη σταδιακή χαλάρωση, από τις 27 Απριλίου, των δραστικών μέτρων που επέβαλε πριν από έναν μήνα για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο Covid-19 αυξήθηκε σε 26.732 από 26.336, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει, από την πλευρά της, ότι τα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού λειτουργούν, ανακοινώνοντας χρονοδιάγραμμα για την χαλάρωση των περιορισμών από τις 27 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, η χαλάρωση της καραντίνας θα είναι «αργή» και «σταδιακή», εξηγεί η ελβετική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κομμωτήρια, τα φυσικοθεραπευτήρια, τα ιατρεία, οι παιδικοί σταθμοί ή ακόμα και τα ανθοπωλεία θα είναι τα πρώτα που θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν, υπό την προϋπόθεση να «υπάρχουν ελάχιστες άμεσες επαφές, να μην καταγράφουν μεγάλη συρροή πελατών, για τους οποίους θα είναι εύκολο να εφαρμοστούν σχέδια προστασίας τους», εξηγεί το ομοσπονδιακό Συμβούλιο.

Τα ιατρεία θα μπορούν να δέχονται πελάτες και να διεξάγουν μη επείγουσες διαδικασίες και το κοντινό περιβάλλον, εκτός της οικογένειας, ενός νεκρού θα μπορεί να παρίσταται σε κηδείες. Τα σχολεία, τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα και οι αγορές θα μπορέσουν να ανοίξουν από την 11η Μαϊου.

Από τις 8 Ιουνίου, στα ιδρύματα δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι ζωολογικοί κήποι θα επιτραπεί να ανοίξουν, επισήμανε το ομοσπονδιακό Συμβούλιο της χώρας, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Επιβραδύνθηκε η διασπορά του κορονοϊού

«Η διασπορά του κορονοϊού επιβραδύνθηκε και τα νοσοκομεία μας δεν έχουν φθάσει στα όρια τους» είπε η πρόεδρος της Ελβετίας Σιμονέτα Σομαρούγκα.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των μολύνσεων και δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε τα κέρδη που έχουμε μέχρι στιγμής καταφέρει. Για αυτό ακριβώς ζητάμε από τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα υγειονομικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ».

«Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο επόμενο θα γίνει εφόσον δεν καταγράφουμε σημαντική αύξηση στα κρούσματα Covid-19» τονίζει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook