Μικρή χαλάρωση της αυστηρής καραντίνας που έχει επιβληθεί στη χώρα

Η ισπανική κυβέρνηση προχωρά σε μικρή χαλάρωση της αυστηρής καραντίνας που έχει επιβάλει στη χώρα επιτρέποντας στα παιδιά να βγαίνουν από το σπίτι τους, όμως μονάχα για να συνοδεύουν έναν ενήλικα στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο.

Δεν τίθεται, επομένως, ζήτημα να βγουν οι μικροί Ισπανοί για μια βόλτα, για σύντομο χρονικό διάστημα, κοντά στο σπίτι τους, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τη χαλάρωση του μέτρου ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, όμως αναμένονται ανακοινώσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τις προϋποθέσεις.

«Από τις 27 Απριλίου, οι κάτω των 14 ετών θα μπορούν να συνοδεύουν έναν ενήλικο στις μετακινήσεις που επιτρέπονται ήδη στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης (…) για να πάνε, για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ, το φαρμακείο, την τράπεζα», εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.

«Πρόκειται για μια μερική χαλάρωση, καθώς πρέπει να επιμείνουμε στο γεγονός ότι προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε μια ολίσθηση στη μάχη εναντίον του ιού» επισήμανε.

«Αυτές οι έξοδοι πρέπει να είναι ελεγχόμενες, να σέβονται με σχολαστικό τρόπο τους κανόνες υγιεινής και αποστάσεων, απευθύνουμε έκκληση στο αίσθημα ευθύνης των γονέων», τόνισε η Ισπανίδα υπουργός.

Η Ισπανία, τρίτη σφοδρά πληγείσα χώρα παγκοσμίως από τον νέο κορονοϊό, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, βρίσκεται από τις 14 Μαρτίου σε πολύ αυστηρή καραντίνα, η οποία αναμένεται να παραταθεί από το κοινοβούλιο έως και την 9η Μαΐου.

Αυτήν την ώρα, οι ενήλικες μπορούν να βγαίνουν, μόνοι, για να πάνε στις εργασίες τους, εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία, να αγοράζουν τρόφιμα ή φάρμακα, να πηγαίνουν σε γιατρούς ή να βγάζουν για μια γρήγορη βόλτα τον σκύλο τους. Τα παιδιά παραμένουν μέσα στο σπίτι από την αρχή της εφαρμογής των μέτρων.

Όλο και περισσότερες εκκλήσεις διατυπώθηκαν από ορισμένες ισπανικές κοινότητες ή επαγγελματίες υγείας τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, για να επιτραπεί η έξοδος στα παιδιά, προτάσσοντας τους κινδύνους για την ψυχολογική υγεία των ανηλίκων.

Όμως, ακόμη κι αν μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους από την ερχόμενη Δευτέρα, οι μικροί Ισπανοί θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό αυστηρότερα μέτρα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, όπου τα παιδιά μπορούν να βγαίνουν για βόλτα για μία ώρα την ημέρα, κοντά στα σπίτια τους και με τη συνοδεία των γονιών τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook