Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης σε ομάδα αρχιτεκτόνων η πρόταση της οποίας που βραβεύτηκε για την “Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου και Υποστηρικτικών Εγκαταστάσεων Θεάτρου Λόφου Λυκαβηττού”

A’ Βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων Μελέτης Υλοποίησης “Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου και Υποστηρικτικών Εγκαταστάσεων Θεάτρου Λόφου Λυκαβηττού, ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ ΠΑΝ.ΟΡΑΜΑ”, έλαβε η πρόταση της ομάδας αρχιτεκτόνων «Topio7 architects-landscape architects» και συνεργατών1, της οποίας μέλος είναι η κα Παναγιώτα Καραμανέα, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μαζί με τους αρχιτέκτονες μηχανικούς Κατερίνα Ανδρίτσου και Θανάση Πολυζωίδη.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2019 από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΤΑΔ Α.Ε.) με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της Αρχιτεκτονικής μελέτης του σχετικού έργου. Η ιδιαίτερη αξιολόγηση του έργου ανάπλασης αναφέρεται στα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του Λόφου Λυκαβηττού, ως χώρου περιβαλλοντικής αναψυχής και πολιτιστικής δημιουργίας, ως υποδοχέα αξιόλογων (πολιτιστικά και ιστορικά) κατασκευών, αλλά και ως περιοχής συσχετισμένης κεντρικά με το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό τοπίο της πρωτεύουσας. Αντικείμενο του διαγωνισμού αποτέλεσε η ανάπλαση του πλατώματος που περιβάλλει το Θέατρο του Λυκαβηττού, καθώς και των τμημάτων του φυσικού αναγλύφου που περιβάλλουν την περιοχή και βρίσκονται εντός των ορίων παρέμβασης, ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ. Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να ανασχεδιάσουν τον υπαίθριο αυτό χώρο, επαναπροσδιορίζοντας την κεντρική περιβαλλοντική και πολιτιστική σημασία του για την Πρωτεύουσα, απαντώντας στους στόχους της ανάπλασης.

Η πρόταση των «Topio7 architects-landscape architects» τοποθετεί στο επίκεντρο το ίδιο το Αττικό τοπίο. “Ο βράχος ως λατομημένο τοπίο είναι το βασικό γενεσιουργό συστατικό του συγκεκριμένου τόπου. Η πρόταση δρα με λιτότητα και αφαίρεση, ώστε να αναδειχθεί η αξία του κενού χώρου και να αναδυθούν οι υπό λανθάνουσα κατάσταση αρετές.”

 Ομάδας μελέτης: Τopio7 architects-landscape architects
Κατερίνα Ανδρίτσου – Πανίτα Καραμανέα – Θανάσης Πολυζωίδης
Αρχιτέκτονες ΕΜΠ – Αρχιτέκτονες Τοπίου MLA ETSAB/UPC

Εξωτερικοί συνεργάτες:
Σοφία Πρίφτη, Αρχιτέκτων ΕΜΠ – Αρχιτέκτονας Τοπίου MLA ETH
Θεοδώρα Μόσχου, Αρχιτέκτων Πολυτεχνείου Κρήτης
Σύμβουλος στατικός: Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Σύμβουλος ψηφιακών μέσων: Βασίλης Τσεσμετζής, Αρχιτέκτων Πολυτεχνείου Κρήτης
Σύμβουλοι κοστολόγοι μηχανικοί: Γιώργος Γούγας & Συνεργάτες (Δήμητρα Κωστή)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook