Στο σύνολο τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 2.490 – Παγκοσμίως 193.148 θάνατοι 

Η καθιερωμένη, καθημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. 

Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 27 ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 130 άνθρωποι. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 έτη ενώ το 90% είχε υποκείμενο νόσημα, ή ήταν σε ηλικία άνω των 70 ετών.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης, ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 48 άνθρωποι ενώ τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα είναι 2.490. Από τα 2.490 κρούσματα, τα 580 σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό και τα 1160, με άλλα κρούσματα. Η μέση ηλικία των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί είναι τα 67 έτη. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 61.407 κλινικά δείγματα. Οι θάνατοι παγκοσμίως, είναι 193.148.

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε, ότι τα παιδιά έχουν 0,26% πιθανότητα να μολυνθούν από τον ιό, σε σχέση με τους ενήλικες. “Τα δύο όπλα μας, απέναντι στον ιό, είναι το μέτρο της απόστασης και οι κανόνες υγιεινής σε όλες τις δραστηριότητες που κάνουμε. Η άρση θα γίνει σιγά σιγά σε διάστημα δύο μηνών”. 

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά ενώ τα μέτρα θα ισχύουν κανονικά μέχρι 4 Μαίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι οι μουσουλμάνοι, δεν επιτρέπεται να προσεύχονται σε τζαμιά, επειδή πλησιάζει το ραμαζάνι, παρά μόνο από τα σπίτια τους, ενώ στα τζαμιά οι λειτουργίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. “Να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και να μην συμβεί κάτι λάθος, είμαστε σε επαγρύπνηση για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω”. 

Παρατείνεται η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς

Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς, όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου 2020. 

Ποιοι εργαζόμενοι γονείς την δικαιούνται

Την άδεια ειδικού σκοπού -που παρατείνεται έως 10 Μαΐου – δικαιούνται εργαζόμενοι γονείς παιδιών:

– που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,

– που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης,

– που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Η συγκεκριμένη άδεια μπορεί να ληφθεί εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Σε περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, στον ίδιο ή σε διαφορετικούς εργοδότες, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς.

Από την άλλη, αναφορικά με το ενδεχόμενο που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο Δημόσιο, απαιτείται η προσκόμιση στον εργοδότη της υπεύθυνης δήλωσης του εργαζόμενου γονέα στο Δημόσιο ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένου ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής.

Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται:

– νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή

– νοσεί από τον κοροναϊό COVID-19 ή

– είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) ή σύνταξη αναπηρίας.

Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και αν μεταξύ τους συμφωνήσουν διαφορετικά, σύμφωνα με την κοινή τους υπεύθυνη δήλωση ως ανωτέρω.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook