Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα το Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει των προγραμματισμένων για τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) συνομιλιών τους στις Βρυξέλλες.

Συνομιλίες, την έκβαση των οποίων αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προηγουμένως συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έπαιρνε μέρος στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup.

Το περιεχόμενο της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας δεν έγινε γνωστό, ωστόσο αυτό που είναι σαφές, είναι πως το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν διιστάμενες απόψεις σχετικά με τις προτάσεις επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, του κινδύνου μεταδοτικότητάς της και της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι, το Παρίσι ευνοεί τη συμμετοχή της ΕΚΤ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του EFSF, την ώρα που το Βερολίνο εμμένει σε "πολλά περισσότερα εχέγγυα, όσον αφορά στην ομαλή λειτουργία και την αξιοπιστία της ΕΚΤ".

"Η γαλλική πρόταση δεν είναι, όμως, πια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης" δήλωσε νωρίτερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γιάγκερ.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του, είπε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να αντιμετωπίσει αυστηρά την Ελλάδα, για να διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Η Γερμανία επίσης επιμένει στο ζήτημα της αλλαγής της Συνθήκης της ΕΕ. Το θέμα έθεσε εκ νέου το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, στο πλαίσιο των μαραθώνιων έκτακτων συναντήσεων που διεξάγονται, με στόχο την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.

«Δεν αρκεί καθόλου να αντιμετωπίζουμε την παρούσα κρίση» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Δεν αρκεί απλώς να καλύπτουμε τα κενά του προϋπολογισμού, να αντιμετωπίζουμε το χρέος με νέο χρέος. Είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στη Συνθήκη» πρόσθεσε ο Βεστερβέλε, προτείνοντας αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος των χωρών με το μεγαλύτερο χρέος.