Σε ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι οργανώνει συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στην πλατεία δημοτικής αγοράς Χανίων και πορεία για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς – Όπως αναφέρει θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων:

“Mε ακραία επίδειξη αντεργατικού αυταρχισμού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Πρωτομαγιά. «αναβάλλεται» για τις 9 Μαΐου. Κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν επί της ουσίας να καταργήσουν την Πρωτομαγιά την ώρα που ο κόσμος της δουλειάς βιώνει μια σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων! Δεν θα τους περάσει!

Η φετινή Πρωτομαγιά, η παγκόσμια μέρα του εργατικού κινήματος, βρίσκει τον κόσμο της εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο. Kυβέρνηση και κεφάλαιο, χρησιμοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία και παίρνουν μέτρα που συνιστούν τον ερχομό ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα. Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της αντιδραστικής επέλασης είναι:

  • η προσπάθεια φίμωσης, παρεμπόδισης και ακύρωσης της οργανωμένης συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης.
  • Οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, η εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα επιδόματα πείνας  για εκατομμύρια εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο,
  • η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η κατάργηση των ΣΣΕ, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας για τις χιλιάδες εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η επανεμφάνιση σε γενικευμένη κλίμακα της απλήρωτης και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Την ίδια στιγμή δράττεται της ευκαιρίας να περάσει αντιδραστικά νομοσχέδια για την παιδεία και το περιβάλλον.

Αφού φρόντισε να αναστατώσει την εκπαιδευτική κοινότητα με την πολυδιαφημιζόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση που εφάρμοσε, χωρίς να παρέχει καμία υλικοτεχνική υποδομή αποφάσισε να κάνει και ένα βήμα παραπέρα.

Εν μέσω πανδημίας και εορταστικής περιόδου του Πάσχα, δουλεύοντας με το γνωστό ύπουλο τρόπο που μας έχουν συνηθίσει όλες οι κυβερνήσεις, εμφανίζει ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο θυμίζει ένα «ξαναζεσταμένο» αλλά «μπαγιάτικο» φαγητό, πλήρως εναρμονισμένο στους πάγιους στόχους ΕΕ-ΟΟΣΑ-ΣΕΒ.  Έτσι λοιπόν μας ξαναεμφανίζει:

  • Μίνι πανελλαδικές (Τράπεζα θεμάτων) από την 1η έως την 3η τάξη για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
  • Βάση του 10 για την προαγωγή από τάξη σε τάξη, αλλά και προκαθορισμένη βάση εισαγωγής για πανεπιστήμιο
  • Εσωτερική και εξωτερική Αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών
  • Αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων.
  • Επαναφορά της αναγραφής της διαγωγής.
  • Επαναφορά Προτύπων και Πειραματικών σχολείων

Στο οποίο έρχεται να προσθέσει

Τιμωρητικές διατάξεις, με ποινές διετούς ή και τριετούς αποκλεισμού, για τους αναπληρωτές που αδυνατούν να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία
Αύξηση των μαθητών στα Δημοτικά στους 26 ανά τμήμα και ελάχιστο αριθμό μαθητών τα 20 για τα επταθέσια Δημοτικά και των 16 για τα διθέσια νηπιαγωγεία.
Ανώτατο ηλικιακό όριο για εγγραφή στα ΕΠΑΛ τα 17 έτη, ένα μέτρο που αν περάσει πετάει εκτός σχολείου ένα στους τρεις μαθητές των ΕΠΑΛ

Την ίδια στιγμή, δεν κάνει λόγο για μόνιμους διορισμούς, καμία κουβέντα για την υλικοτεχνική στήριξη των σχολικών μονάδων, καμία στήριξη για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που διανύουν την περίοδο της μαθητείας (που το Υπουργείο επέβαλλε) και που έπαψαν να πληρώνονται.

Διατάξεις σαν τις παραπάνω σπρώχνουν ακόμα χαμηλότερα τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, απομακρύνουν τους μαθητές από την εκπαίδευση και μετατρέπουν, ειδικά το Λύκειο, σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο οικοδομούν ένα σχολείο ταξικό, φτηνό, νεοσυντηρητικό  και ευέλικτο , πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους.

Ενώ έχει αποκαλυφθεί η συνεχής και διαχρονική αποδόμηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών παρόχων υγείας (κλινικών, φαρμακευτικών εταιριών κλπ), και έχει γίνει ορατή η ανάγκη ενίσχυσης του κρατικού μηχανισμού σε επίπεδο προσωπικού αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής, η κυβέρνηση αντί να κάνει μια στροφή, εντείνει ακόμη περισσότερο την αντιλαϊκή της πολιτική, νομοθετεί νόμους και διατάξεις ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Περικόπτει μισθούς, δίνει το πράσινο φως για απολύσεις, βιάζεται να ανοίξει τα δικαστήρια και να ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς και την ίδια στιγμή κατασπαταλά δημόσιο χρήμα υπογράφοντας σκανδαλώδεις συμβάσεις με απίθανες εταιρίες και με οργανισμούς φαντάσματα για δήθεν παροχές, ενώ δε διστάζει και να επιδοτεί καναλάρχες και εφοπλιστές.

Στην κατεύθυνση αυτή στηρίζουμε αποφασιστικά την 28η Απρίλη μέρα δράσης για την δημόσια υγεία που καθόρισε η ΟΕΝΓΕ και με κεντρικά αιτήματα :

– Ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων για την δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία.

– Μαζικές προσλήψεις σε ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό.

– Επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών και ιατρικών κέντρων και ένταξή τους κάτω από κρατικό έλεγχο.

– Ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στην δημόσια υγεία.

Συμμετέχουμε στις 30/4 στην Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις ΔΔΕ που έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ

Την εργατική Πρωτομαγιά, οι εργαζόμενοι και τα αγωνιστικά συνδικάτα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς για την συμμετοχή και την επιτυχία της απεργίας.

Την κυβερνητική πολιτική ενθαρρύνει η άθλια στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) όπου με πρόσχημα την επιδημία έχουν βάλει λουκέτο. Σε αυτήν την συγκυρία δεν χωρούν μισόλογα και συμβολικές κινήσεις,  το εργατικό κίνημα δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα , δεν υποτάσσεται στις αντιδραστικές κυβερνητικές απαγορεύσεις αλλά παλεύει στην πρώτη γραμμή για τα εργατικά δικαιώματα.

Απευθύνουμε ανοιχτό ενωτικό κάλεσμα στα εργατικά Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε εργατικά σχήματα, συλλογικότητες και άλλους λαϊκούς φορείς να πορευτούμε μαζί για τον γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ταυτόχρονα προτείνουμε και οργανώνουμε συγκέντρωση την 1η Μάη στην πλ. Αγοράς για τις 10.30 π.μ και πορεία.

Υπογραμμίζουμε ότι, όπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας των διαδηλωτών, χωροθέτηση των μπλοκ της συγκέντρωσης – τήρηση αποστάσεων – εφοδιασμός όλων με ατομικά μέσα προστασίας.

Σχεδιασμένα – οργανωμένα – πειθαρχημένα θα αποδείξουμε και αυτή την φορά ότι μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο να περιφρουρήσουμε αποτελεσματικά την υγεία σε μια δημόσια συγκέντρωση και από την άλλη να στείλουμε το μήνυμα ότι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν υποτάσσεται στις αντιδραστικές κυβερνητικές απαγορεύσεις, δεν υποστέλλει την σημαία του αγώνα, παλεύει στην πρώτη γραμμή για τα εργατικά δικαιώματα, συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου.

Την 1η του Μάη διαδηλώνουμε για:

  • Δωρεάν Δημόσια Υγεία , παιδεία, ασφάλιση για όλους χωρίς περιορισμούς
  • Ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, δουλειά με δικαιώματα! Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις τώρα, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων , όλων των αναπληρωτών στην εκπαίδευση.
  • Ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν 12χρονο σχολείο με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.
  • Να πάρει πίσω το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για την παιδεία
  • Απόσυρση του περιβαλοντοκτόνου νομοσχεδίου 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11.00 π.μ στην Πλ. Αγοράς”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook