Πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Διοικητού του ΟΑΕΔ κ. Σπύρου Πρωτοψάλτη και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων των Χανίων, μετά από την πρόσφατη σχετική πρωτοβουλία του βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη. 

Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός από τον ΟΑΕΔ προγραμμάτων ταχύρρυθμης κατάρτισης εργαζομένων, σε ειδικότητες που ζητά η τοπική αγορά. Ο σχεδιασμός αυτός καθίσταται αναγκαίος δεδομένων των συνεπειών της ύφεσης που η πανδημία αναμένεται να επιφέρει. 

Κατά την τοποθέτησή του, ο Μ.Βολουδάκης ανέφερε ότι οι συνέπειες της ύφεσης στα Χανιά θα είναι σημαντικές και στο μέτωπο της ανεργίας, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό. Με αυτό το δεδομένο, θα πρέπει να διευκολυνθούν άνεργοι, σημερινοί ή αυριανοί, να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να απορροφηθούν σε άλλους τομείς της οικονομίας, κατ' εξοχήν δε σε τεχνικά επαγγέλματα που φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει σχετική έλλειψη εργαζομένων σε κάποιες ειδικότητες. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία αυτή συνεργασίας με τον ΟΑΕΔ.  Ο Μ.Βολουδάκης συμπλήρωσε ότι η ύφεση που θα φέρει η πανδημία, αποτελεί και ευκαιρία για να διευκολύνουμε την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ώστε η οικονομία μας να μην εξαρτάται από ένα και μόνο κλάδο στο βαθμό που εξαρτάται σήμερα από τον τουρισμό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ο τουρισμός θα τεθεί στο περιθώριο - κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, Αντρέας Φυντικάκης και Σπύρος Παπακαστρίσιος, 
που συμμετείχαν στην συζήτηση τόνισαν πως είναι απαραίτητη η δημιουργία νέων προγραμμάτων εκπαίδευσης στις ειδικότητες αυτές που η αγορά εργασίας των Χανίων έχει ανάγκη βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα . Επιπλέον έγινε πρότασή για πρόγραμμα επιδότησης εργασίας στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού.

Συμφωνήθηκε μεταξύ των συμμετασχόντων να καταρτίσουν μια λίστα με τις ειδικότητες στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση στην τοπική αγορά και να τις υποβάλλουν στον ΟΑΕΔ τις επόμενες ημέρες, ο οποίος θα απαντήσει άμεσα για τη δυνατότητα υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών στη σχολή του στον Ταυρωνίτη. 

Η ομάδα εργασίας του Επιμελητηρίου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Σπύρος Σοφιανός, και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΧ, Γιάννης Παυλάκης, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, δεσμεύτηκαν ότι τις επόμενες μέρες θα καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες και θα αποστείλουν στον διοικητή του ΟΑΕΔ.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε και ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, μετά από συνεννόηση με το Μ.Βολουδάκη το Διοικητή του ΟΑΕΔ, με σκοπό να ξεκινήσει αντίστοιχη συνεργασία μεταξύ φορέων Ηρακλείου και ΟΑΕΔ, αλλά και να σχεδιασθεί μια αντίστοιχη πολιτική για ολόκληρη την Κρήτη. 

Στην τηλεδιάσκεψη, πέραν των βουλευτών και του Διοικητή συμμετείχαν το ΕΒΕΧ (ο Πρόεδρος Αντώνης Ροκάκης και οι κκ. Σπύρος Παπακαστρίτσιος και Ανδρέας Φυντικάκης), το ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης (ο Πρόεδρος Σπύρος Σοφιανός), η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Χανίων (ο Πρόεδρος Γιάννης Παυλάκης), ο Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης του ΟΑΕΔ Γιάννης Πάγκαλος και ο Διευθυντής της σχολής του ΟΑΕΔ στον Ταυρωνίτη κ.Γεραιουδάκης.