Έντονος προβληματισμός από το κόστος που θα έχει η εφαρμογή των μέτρων που αναμένονται να ζητηθούν για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων.

Στο briefing της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα «προσγείωσης» στη νέα πραγματικότητα των ξενοδοχειακών μονάδων. Μόνο που αυτή η «πραγματικότητα» έχει δημιουργήσει αντιδράσεις…

Παρουσιάζοντας το πρώτο άτυπο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στη (νέα) κανονικότητα (εδώ), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έθεσε για πρώτη φορά και τον χρονικό ορίζοντα για το άνοιγμα των ξενοδοχείων και λοιπών καταλυμάτων. «….θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Πέτσας μίλησε αορίστως για «αρχές» Ιουλίου και έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση να «διευθετηθεί» το θέμα των μεταφορών, δύο στοιχεία που δεν αποπνέουν και μεγάλη σιγουριά από την κυβέρνηση για τη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, που είναι ο τουρισμός. 

Στην εποχή του κορονοϊού, check in και check out στα ξενοδοχεία θα γίνονται από απόσταση μέσω «έξυπνων» συσκευών, ενώ για όσους και πάλι θελήσουν να επισκεφθούν τη ρεσεψιόν, η επικοινωνία με το προσωπικό θα γίνεται με όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας (ειδικά προστατευτικό πλεξιγκλάς κτλ). 

Ο καθιερωμένος πρωινός μπουφές (και γενικά πάσης φύσεως μπουφέδες) θα αποτελέσουν ανάμνηση του παρελθόντος καθώς οι πελάτες θα απολαμβάνουν breakfast in bed και γεύματα a la cart. 

Η τιμή του δωματίου από €100 σε €2.000 τη βραδιά; 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον στην όλη προβληματική είχε η ανάρτηση του Σωκράτη Κοσμίδη, ανθρώπου που ξέρει πολύ καλά τόσο την αγορά του τουρισμού όσο και την εσωτερική λειτουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας. 

Το σημείωμά του στο Facebook υπήρξε άκρως αποκαλυπτικό για τα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες –και θα κληθούν να πληρώσουν οι επισκέπτες– ενώ οι λοιμωξιολόγοι καταστρώνουν σχέδια επί χάρτου… 

«Διαβάζω φανταστικά πράγματα όσον αφορά το επάγγελμα μου. Το μέχρι πρότινος anyway. Κάθονται, λέει, οι λοιμοξιολογοι και γράφουν τους νέους κανόνες βάση των οποίων θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Η πρώτη μου σκέψη βέβαια, ήταν ότι καλό θα ήταν να φωνάξουν και κανένα ξενοδόχο… 

Ενα από τα πρώτα που διάβασα είναι ότι το πρωινό θα σερβίρεται υποχρεωτικά στο δωμάτιο. Θα σας πω ένα μυστικό τώρα. Της δουλειάς μας. Να είστε βέβαιοι, ότι κάθε φορά που στη ζωή σας έχετε παραγγείλει πρωινό στο δωμάτιο σε ξενοδοχείο, θα έπρεπε να κάνετε και ένα ευχέλαιο. Διότι, τουλάχιστον 15 άτομα, δευτερόλεπτα μετά την παραγγελία σας, σας έχουν καταραστεί. Αυτό, πληροφοριακά. 

Δεν είναι η ώρα να σας εξηγήσω πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται σε μια κουζίνα που προετοιμάζει ένα μπουφέ για 500 άτομα, όταν έρχεται παραγγελία για room service. Δεν θα το καταλάβετε κιόλας. 

Φανταστείτε τώρα, ξενοδοχείο με 300 δωμάτια, να πρέπει να πάει 300 πρωινά συγχρόνως. Εάν η κουζίνα του έχει τις δυνατότητες, θα χρειαστούν μόνο για την πρωινή βάρδια, τουλάχιστον 150 άτομα προσωπικό. Πράγμα που αυτομάτως εκτοξεύει την τιμή του δωματίου σε αστρονομικό ποσό. Για όποιον τρελό θέλει να μπει στη διαδικασία. 

Έπειτα, όλα τα άπλυτα πιάτα από όλα τα δωμάτια πρέπει να μαζευτούν. Σε κάποια ξενοδοχεία, ακόμα και από ένα χιλιόμετρο μακριά. Αφού μαζευτούν, πρέπει να μπουν οι καμαριέρες. Οι οποίες, πλέον, δεν θα έχουν δωμάτια να καθαρίσουν. Θα έχουν να καθαρίσουν χώρους εστίασης. Μέλια, μαρμελάδες, ψίχουλα στα σεντόνια, Μερέντα στα κουφώματα και φρυγανιές στα μπάνια, από τα δύο πεντάχρονα μιας τετραμελούς οικογένειας. 

Πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των καμαριερων θα πρέπει να τριπλασιαστεί. Όπως θα τριπλασιαστεί και ο χρόνος που απαιτείται για την καθαριότητα κάθε δωματίου. Πράγμα που σημαίνει, στο παράδειγμα μας με την μονάδα των 300 δωματίων, ότι αντί για 28 καμαριέρες θα χρειαστεί τουλάχιστον 85. Υπολογίζοντας και τις 85 στολές αστροναύτη με τις οποίες θα τις ντύσεις, μπορείτε ήδη να βάλετε ένα 200% επάνω στην τιμή του δωματίου μόνο για την καθαριότητα. 

Με το που διάβασα λοιπόν την σκέψη των ” ειδικών” για το πρωινό, σταμάτησα. Δεν είδα παρακάτω. Αρκεί για να μην ανοίξει κανείς. 

Εάν καλούσαν ξενοδόχο στα meeting, η πρόταση θα ήταν προφανώς η κατάργηση του πρωινού. Καφές και cake στο δωμάτιο, μέχρι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. 

Γενικά, εάν πιστεύουν οι ειδικοί, ότι θα ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας φέροντας νομικές ευθύνες για υγειονομικά θέματα τέτοιου μεγέθους, νομίζω καλά θα είναι να το κοιτάξουν ξανά. 

Μήπως κάνουμε πάσο αυτή τη χρονιά. Με το στανιό, δεν γίνεται. Ούτε γίνεται η τιμή του δωματίου να πάει από τα 100 στα 2000€ τη βραδιά.

Διότι, αυτή θα είναι η διαφορά του κόστους για να πληροί ένα ξενοδοχείο τους υγειονομικούς όρους αντιμετώπισης του φονικότερου και πιο εύκολα μεταδιδόμενου ιού στην Ιστορία. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook