Ο επικεφαλής παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» και πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος  Βάμβουκας κατέθεσε πρόταση με θέμα την συγκρότηση επιτροπής για την επεξεργασία πρότασης παραχώρησης δημοσίων χώρων στις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν. 

Ακολουθεί το κείμενο της εισήγησης για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση του σημερινού Δ.Σ. που θα γίνει με τη μορφή τηλεδιάσκεψης.

Αναλυτικά η πρόταση Βάμβουκα:

«Η πρωτοφανής παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει μια αντίστοιχα πρωτοφανή οικονομική κρίση, η οποία αναμένεται να πλήξει σφοδρά ιδιαίτερα όσες περιοχές, όπως η πόλη μας, βασίζουν μεγάλο μέρος της οικονομίας τους στον τουρισμό. Μια τέτοια προοπτική απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων των Χανίων, την δημόσια υγεία, αλλά και συνολικά το βιοτικό επίπεδο των δημοτών. 
 
Με δεδομένη την εκφρασμένη πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών και του προέδρου της ΚΕΔΕ για αναθεώρηση των όρων παραχώρησης δημοσίου χώρου στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την άμεση σύσταση επιτροπής η οποία θα αναλάβει να καταρτίσει το νέο σχέδιο παραχωρήσεων, ώστε όταν την 1η  Ιουνίου ανοίξουν οι επιχειρήσεις, ως Δήμος να είμαστε απολύτως έτοιμοι και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η επιτροπή προτείνουμε να είναι υπό την προεδρία του αρμόδιου αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών με υπηρεσιακά στελέχη. 

Η επιτροπή σε συνεργασία με  εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων της πόλης, θα εξετάσει μεταξύ άλλων:
-Την ποσοστιαία αύξηση του παραχωρούμενου χώρου, όπου αυτό είναι εφικτό
-Την ποσοστιαία μείωση των τελών συνολικά αλλά και ιδιαίτερα όπου δεν καθίσταται δυνατή η παραχώρηση επιπλέον χώρου
-Τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης επιπλέον δημοσίων χώρων όπου αυτό είναι δυνατόν. 
– Ό,τι άλλο κρίνει πρόσφορο και εφικτό σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης 
  
Η διασφάλιση και προστασία του δημοσίου χώρου παραμένει προτεραιότητα υπό ομαλές συνθήκες. Κάτω όμως από τις παρούσες έκτακτες συνθήκες αυτό που απειλείται πλέον είναι η δημόσια υγεία, η επιβίωση των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και εκατοντάδες θέσεις εργασίας συμπολιτών μας. Σε αυτό το πνεύμα και για όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις προτεραιότητές μας για την αντιμετώπιση των απειλών του παρόντος και όχι εκείνων που προέρχονταν από τις συνθήκες του παρελθόντος. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook