Αρκετός κόσμος πήγε σήμερα στο κέντρο των Χανίων , πρώτη ημέρα εφαρμογής του πρώτου σταδίου άρσης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού.

Βασικό χαρακτηριστικό της πρώτης αυτής ημέρας λήξης της καραντίνας, ήταν οι ουρές – κυρίως σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών και στις τράπεζες – καθώς και το ότι πολλοί, ακόμη και ενώ ευρίσκοντο σε ανοιχτό χώρο, φορούσαν τις προστατευτικές μάσκες.

Βέβαια η κίνηση δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς μπορεί να επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση των πολιτών, αλλά τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά αφού από σήμερα επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των εξής επιχειρήσεων:

Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, βιβλίων, εφημερίδων και γραφικής ύλης,  αθλητικού εξοπλισμού, λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών , ΚΤΕΟ, δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων (στιλβωτήρια – επισκευές), τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Βέβαια υπάρχουν και μικτές επιχειρήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν την επιμέρους λειτουργία τους, όπως για παράδειγμα το κατάστημα «Σκορδυλάκης ΕΠΕ» στο οποίο οι συναλλαγές αφορούσαν μόνο το τμήμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεφωνίας και όχι τα άλλα ηλεκτρικά είδη, όπως εξηγεί ο υπεύθυνος του καταστήματος Γιάννης Θεοδωρογλάκης.

Το ίδιο συμβαίνει και με το κατάστημα Italian Factory Outlet στον Κλαδισό, όπου σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία του μόνο για το τμήμα αθλητικού εξοπλισμού στον πρώτο όροφο.

Η πρώτη ημέρα ήταν σαν να πλέαμε σε αχαρτογράφητα νερά, επεσήμανε ο οπτικός Μανώλης Μανούσακας καθώς «ξεκινήσαμε χωρίς να ξέρουμε τι να κάνουμε με προσωπικό και πελάτες». Βέβαια – όπως τόνισε – οι οδηγίες για τα μέτρα ασφαλείας είναι λεπτομερείς και τηρούνται, αναφέροντας πως εκτός από τα γάντια και τις μάσκές που είναι υποχρεωμένο να φορά το προσωπικό, επιπλέον κάθε φορά που ένας πελάτης δοκιμάζει γυαλιά, αυτά στην συνέχεια απολυμαίνονται.

Τα μέτρα ασφαλώς και δυσκολεύουν την δουλειά μας, επεσήμανε ο γνωστός καλλιτέχνης της κρητικής μουσικής και κουρέας Ηλίας Χορευτάκης. Υπενθυμίζεται πως σε κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Η προσέλευση πελατών θα γίνεται μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.

Το δεδομένο είναι πως αυτή η εβδομάδα θα λειτουργήσει ως crash test για να μπορέσουν οι πολίτες και κυρίως ο επιχειρηματικός κόσμος να περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι η επαναλειτουργία του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων από την Δευτέρα 11 Μαΐου.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook