Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αιθουσών και των κοινόχρηστων χώρων να υποδεχθούν τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι καθαρίστριες των Γυμνασίων και Λυκείων θα πρέπει να παρουσιαστούν για εργασία στις οικείες σχολικές μονάδες πριν την έναρξη λειτουργίας τους.

Εγκύκλιο για την εκ νέου λειτουργία των σχολείων, αρχικά για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου (11 Μαΐου) και εν συνεχεία για τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου καθώς και για τους μαθητές του Γυμνασίου στις 18 Μαΐου το υπουργεί Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο σχετικά με την επιστροφή των σχολικών καθαριστών/καθαριστριών στις σχολικές μονάδες ενώ επιστρετεύονται και οι σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές των δημοτικών σχολείων.

Όπως είναι γνωστό κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων οι καθαριστές/καθαρίστριες σχολικών μονάδων απασχολούνται στον καθαρισμό υπηρεσιών του οικείου δήμου ή ΝΠΔΔ αυτού. Είναι αυτονόητο ότι με τη λήξη της αναστολής οι καθαριστές/καθαρίστριες σχολικών μονάδων επιστρέφουν στα κατεξοχήν καθήκοντά τους.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αιθουσών και των κοινόχρηστων χώρων να υποδεχθούν τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι καθαρίστριες των Γυμνασίων και Λυκείων θα πρέπει να παρουσιαστούν για εργασία στις οικείες σχολικές μονάδες πριν την έναρξη λειτουργίας τους (π.χ. 6 Μαΐου), ανάλογα με τις ανάγκες όπως αυτές θα διαμορφωθούν κατόπιν των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επίσης, ενόψει της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διαφύλαξη της υγείας των μαθητών και διδασκόντων και την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, θα πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας  των σχολικών μονάδων. Έτσι, για τον καθαρισμό των κτιρίων, εκτός από τις καθαρίστριες των Γυμνασίων και Λυκείων θα απασχολούνται και οι καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων, τα οποία αναμένεται να μη λειτουργήσουν μέχρι και την 1η Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι παραμένει σε ισχύ η απόφαση με την οποία ορίζεται ότι κατά το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας  νομικών προσώπων ή υπηρεσιών των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, λόγω των μέτρων αποφυγής
και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, το προσωπικό τους απασχολείται σε άλλη  υπηρεσία του ίδιου νομικού προσώπου με απόφαση του οικείου Προέδρου ή σε άλλη υπηρεσία του οικείου ΟΤΑ ή άλλου νομικού προσώπου αυτών, με απόφαση, κατά περίπτωση, του οικείου δημάρχου ή περιφερειάρχη.

Τέλος, υφίσταται η δυνατότητα των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέγιστης διάρκειας τεσσάρων μηνών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών λόγω κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook