Δήμαρχος Χανίων: Αυτά που έχει ανακοινώσει ο Δήμος είναι το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του

Την απόγνωση στην οποία βρίσκονται με τα κλειστές επιχειρήσεις τους αλλά και το άγνωστο μέλλον, μετέφεραν εκπρόσωποι συλλόγων  που αφορούν στην εστίαση καθώς και στα καταστήματα στην παλιά πόλη των Χανίων στην διάρκεια άτυπης ενημερωτικής συνάντησης στο Δημαρχείο Χανίων με την δημοτική αρχή.

Αρχικά , ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό κλίμα και στους περιορισμούς παρεμβάσεων που έχουν οι Δήμοι.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ευτύχης Δαμιανάκης είπε χαρακτηριστικά πως «οι προηγούμενες κρίσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε. Αν δεν επανεκκινήσει η οικονομία, οι συνέπειες θα είναι τραγικές».

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Αλόγλου αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχει ήδη ανακοινώσει ο Δήμος αναφορικά με απαλλαγές ή μειώσεις τελών και πως θα εφαρμοστούν. Επίσης γνωστοποίησε πως έχει ζητηθεί να υπάρξει δυνατότητα για νέα ρύθμιση οφειλών.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων που παρευρίσκοντο, όπως η ΟΕΒΕΝΧ, οι Σύλλογοι Εστίασης Ν. Χανίων, καταστηματαρχών ενετικού λιμένα, εμπορικών και τουριστικών καταστημάτων παλιάς πόλης και άλλοι, μετέφεραν γλαφυρά τις τεράστιες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές για σχεδόν δύο μήνες και το χειρότερο πως δεν γνωρίζουν το τι θα γίνει στην συνέχεια.

Από τον σύλλογο εστίασης ζητήθηκε η απαλλαγή ή μείωση των τελών να ισχύσει μέχρι τέλος του χρόνου.

Από τον σύλλογο καταστηματαρχών ενετικού λιμένα, αφού επισημάνθηκε πως ο κλάδος εστίασης για φέτος έχει καταστραφεί και μαζί του και οι προμηθευτές, ζητήθηκε η αύξηση κατά 40% του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου που ανακοινώθηκε χθες, να ισχύσει επί των 6.300 τετραγωνικών που ίσχυαν το 2019. Επίσης ζητήθηκε βοήθεια από τον Δήμο Χανίων για την απολύμανση όλων των χώρων. «Θα είναι εφιάλτης για όλους αν ανοίξουμε και υπάρξει κάποιο κρούσμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαρινάκης.

Από τον σύλλογο εμπορικών και τουριστικών καταστημάτων παλιάς πόλης ζητήθηκε η απαλλαγή ή μείωση των τελών μέχρι τον Απρίλιο του 2021. «Εμείς δουλεύουμε 6 μήνες και αν συρρικνωθεί η σαιζόν σε 2-3 μήνες οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές» είθπε η πρόεδρος του συλλόγου. Επίσης ζητήθηκε να μην γίνει ο φετινός Αγροτικός Αύγουστος και αν γίνει να μην επιτραπεί η πώληση προϊόντων.

Ο σύλλογος δημοτικής αγοράς των Χανίων  έκανε λόγο για χαμένη σαιζόν κατά 80%. « Για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια η δημοτική αγορά βιώνει τέτοια κρίση» είπε ο πρόεδρος του συλλόγου διευκρινίζοντας πως οι μόνιμοι πελάτες των καταστημάτων είναι ηλικιωμένοι οι οποίοι μετά τα όσα έγιναν οδηγήθηκαν στα μεγάλα σουπερ μάρκετ. «Περάσαμε ένα δραματικό Πάσχα. Είμαστε καταστήματα τροφίμων σε λειτουργία αλλά χωρίς πελάτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κλειδαράς ζητώντας από την δημοτική αρχή την ελάφρυνση του ενοικίου που πληρώνουν στον Δήμο.

Οι απαντήσεις του Δημάρχου

Απαντώντας ουσιαστικά στα παραπάνω, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης ξεκαθάρισε πως ο Δήμος δεν μπορεί να αναπληρώσεις την ζημιά των επιχειρήσεων αλλά μόνο να προσπαθήσει να διαχειριστεί την κρίση μειώνοντας όσο είναι δυνατόν τις επιπτώσεις. 

Τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί αποτελούν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του Δήμου είπε ο κ. Σημανδηράκης διευκρινίζοντας πως περαιτέρω ελαφρύνσεις στα ανταποδοτικά δεν μπορούν να γίνουν καθώς αφορούν υπηρεσίες όπως η καθαριότητα αλλά και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών οι ανάγκες των οποίων αναμένεται να αυξηθούν.

Για το θέμα του παραχωρούμενου χώρου στο ενετικό λιμάνι, αφού έκανε λόγο για ασυδοσία που επικρατεί στην περιοχή, ξεκαθάρισε πως η αύξηση κατά 40% την οποία αποδέχτηκε το Υπ. Πολιτισμού αφορά τα 4.550 τ.μ. που ισχύουν σήμερα σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ. Τα 6.300 τ.μ. που υπήρχαν το 2019 δεν υπάρχουν πουθενά καταχωρημένα επισήμως είπε ο κ.Σημανδηράκης επισημαίνοντας πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να ζητηθεί περαιτέρω αύξηση αλλά στα ισχύοντα 4.550 τ.μ.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Δημάρχου Χανίων για τα νέα σκιάδια των καταστημάτων στο ενετικό λιμάνι, λέγοντας πως θα είναι εγκεκριμένα μέχρι τέλος του έτους και πως το καλοκαίρι του 2021 θα υπάρχουν και τα νέα σκιάδια και τα νέα τετραγωνικά μέτρα για τα τραπεζοκαθίσματα.

Βέβαια να σημειωθεί πως με το Νόμο 4676 «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές και λοιπές διατάξεις.» που δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου, δόθηκε μια ακόμη αναβολή στην αντικατάσταση των κατασκευών  (σκιάδια) των επιχειρήσεων και στο παλιό λιμάνι των Χανίων για μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Να σημειωθεί πως οι αναφορές του κ.Σημανδηράκη για την κατάσταση που επικρατεί στο παλιό λιμάνι προκάλεσε την αγανάκτηση καταστηματάρχη ο οποίος εγκάλεσε τον Δήμαρχο για το ότι αντιμετωπίζει τους επιχειρηματίες με τρόπο που δεν αρμόζει σε νέο άνθρωπο με νέες ιδέες και πως δεν έχει καθίσει να συζητήσει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους που έχουν επενδύσει στην περιοχή για το πώς θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook