Επιστολική ψήφο ενέκρινε η Βουλή- Μετά την Κυριακή η διαδικασία θα κηρυχθεί άκυρη

Νομοσχέδιο που εγκαθιδρύει την επιστολική ψήφο ως τον μοναδικό δυνατό τρόπο συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές του 2020 ενέκρινε σήμερα η Κάτω Βουλή της Πολωνίας με ψήφους 236 υπέρ, 213 κατά και 11 αποχές. Θα πρέπει τώρα να υπογραφεί από τον πρόεδρο για να γίνει νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι εκλογές, που είχαν σχεδιαστεί μήνες πριν, πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, υποτίθεται ότι θα διεξαχθούν με επιστολική ψήφο την ερχόμενη Κυριακή.

Ωστόσο, η Πολωνία δεν θα διεξαγάγει τις εκλογές αυτές. Κανένα εκλογικό κέντρο δεν θα ανοίξει την Κυριακή και δεν πρόκειται να διανεμηθούν ψηφοδέλτια στους ψηφοφόρους, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στη συνέχεια, αφού περάσει η Κυριακή και το Ανώτατο Δικαστήριο κηρύξει άκυρες τις εκλογές της 10ης Μαΐου, ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής θα ανακοινώσει τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας «την πρώτη δυνατή ημερομηνία», ανακοίνωσε χθες βράδυ ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, σε κοινή δήλωση που εξέδωσε με τον Γιάροσλαβ Γκόβιν, ηγέτη ενός μικρού κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε σήμερα ήταν αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων μέσα στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Οι επικριτές του υποστήριζαν ότι μια βιαστικά προετοιμασμένη διαδικασία επιστολικής ψήφου δεν θα πληροί τα κριτήρια για δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές. Εγέρθηκαν επίσης ανησυχίες ασφαλείας.

Ο Γιάροσλαβ Γκόβιν και οι βουλευτές που του είναι πιστοί, που αντιτίθεντο στο νομοσχέδιο, αποφάσισαν τελικά να το υποστηρίξουν έπειτα από συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τον Κατσίνσκι χθες βράδυ.

Το κόμμα του Γκόβιν θα καταθέσει τροπολογίες προκειμένου να αλλάξουν οι πιο αμφιλεγόμενοι όροι της νομοθεσίας.

Οι τροπολογίες θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στον «επανακαθορισμό του ρόλου της κρατικής εκλογικής επιτροπής PKW» και στη διασφάλιση της καθολικότητας και της μυστικότητας της ψηφοφορίας, δήλωσε ο Γκόβιν σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.

Η συμφωνία Κατσίνσκι-Γκόβιν προβλέπει πως οι νέες εκλογές θα διοργανωθούν από την PKW, αντί για το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο περί επιστολικής ψήφου που εγκρίθηκε σήμερα.

Ο όρος αυτός, που έδινε σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο συνολική εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας, ήταν μια από τις κύριες ανησυχίες των επικριτών του νομοσχεδίου.

Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία διεξαγωγής των νέων εκλογών.

Η Πολωνία είχε προγραμματίσει τη διεξαγωγή των εκλογών της 10ης Μαρτίου στις αρχές Φεβρουαρίου, ένα μήνα πριν από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα. Οι εκκλήσεις για αναβολή των εκλογών έγιναν εντονότερες μετά την εγκαθίδρυση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Η Πολωνία έχει καταγράψει μέχρι τώρα 14.898 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 737 θανάτους που συνδέονται με τον ιό. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν μειώνεται, με τους επικριτές της κυβέρνησης να λένε ότι διενεργούνται πολύ λίγα διαγνωστικά τεστ.

Σε σημερινές δηλώσεις του πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το ταχύτερο δυνατό. Ο Ντούντα είπε πως καλωσορίζει τη συμφωνία του κυβερνώντος Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και του εταίρου του στον συνασπισμό Porozumienie (Συμφωνία), για την αναβολή των εκλογών.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «οι ανησυχίες» των Βρυξελλών για τους όρους διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία «παραμένουν», σημειώνοντας την αναβολή της ψηφοφορίας αυτής.

«Χαιρετίζω τη δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία αλλά θα συνεχίσουμε προφανώς να παρακολουθούμε τις προετοιμασίες για αυτές τις εκλογές», είπε. «Οι ανησυχίες παραμένουν ωστόσο», συνέχισε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με θέματα του κράτους δικαίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook