Η ενημέρωση για την εξάπλωση της νόσου Covid-19 στη χώρα μας από το υπουργείο Υγείας

Τελευταία ενημέρωση 18:50

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας  στην ενημέρωση της Κυριακής ανακοινώνονται 6  νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2716, εκ των οποίων το 55.6% αφορά άνδρες ανακοίνωσε ο υποπτέραρχος Δήμητρης Χατζηγεωργίου μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αντικατέστησε σήμερα τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Από αυτά, 603 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1358 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

30 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67ετών. 10 (331%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε σήμερα. 151 είναι συνολικά οι θανάτοι στη χώρα. Οι 40 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 97384 κλινικά δείγματα.

Νίκος Χαρδαλιάς

Αύριο κάνουμε ένα ακόμα βήμα, περνάμε στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων, με την επανεκκίνηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και την επιστροφή των μαθητών της Γ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επισήμανε πως η επιτυχία του νέου αυτού σταδίου και κάθε νέου σταδίου άρσης των μέτρων εξαρτάται από τη συνεπή τήρηση των κανόνων και των οδηγιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε αναλυτικά τις δραστηριότητες που επανεκκινούν αύριο, Δευτέρα, και τους κανόνες λειτουργίας τους.

Ενημέρωσε πως από αύριο επανέρχονται στην εργασία του 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, είπε πως επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη.

Ανακοίνωσε επίσης πως επιτρέπεται από αύριο η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από αύριο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον  συνωστισμό που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες σε πλατείες. Είπε χαρακτηριστικά:

«Μπορεί τα στοιχεία να είναι πολύ καλά, αλλά είναι έτσι επειδή εφαρμόσαμε σωστά τα μέτρα», αντικατοπτρίζουν ότι κάναμε πριν από δυο εβδομάδες. Η συνέπεια και η πειθαρχία μας έφτασε σε αυτό το σημείο. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε 10-15 μέρες από τώρα. Θέλω να μιλήσω για την κατάσταση στις πλατείες τις τελευταίες δύο μέρες. Κάποιοι προσπαθούν να δώσουν πολιτική διάσταση σε κάτι λες και αντιστέκονται σε κάτι. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε αριστερούς, δεξιούς κεντρώους. Αυτές οι εικόνες δείχνουν έλλειψη σεβασμού. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που ζούμε. Τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο. Οι κανόνες υγιεινής παραμένουν το σημαντικότερο στην καθημερινότητά μας. Έτσι θα μείνουμε ασφαλείς».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook