Περιορισμένη η κίνηση την πρώτη ημέρα αλλά τουλάχιστον έγινε η αρχή

Μετά από σχεδόν δύο μήνες με «νεκρό» το εμπορικό κέντρο των Χανίων η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων έφερε και μια διαφορετική εικόνα.

Η κίνηση στους δρόμους μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά τουλάχιστον υπήρξε μια κίνηση και πεζών αλλά και οχημάτων που μαζί με την «ζωντάνια» έφερε και τα γνωστά προβλήματα, κυρίως σε ότι αφορά στις διπλοσταθμεύσεις.

Αξιοσημείωτο είναι πως πολλοί κυκλοφορούσαν με τις μάσκες, είτε να καλύπτουν το πρόσωπο, είτε κατεβασμένες αλλά σε ετοιμότητα για να τις ανεβάσουν εάν βρεθούν σε κλειστό χώρο.

«Είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές, πάντα με ποιοτικά προϊόντα και με στόχο την κοινωνική συνοχή για να μένουν τα χρήματα στον τόπο μας και νομίζω ότι έχουν καταλάβει οι καταναλωτές ότι πρέπει να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις» είπε στο Flashnews.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Γιώργος Τοπολιανάκης.

Εκφράζοντας αισιοδοξία ο κ.Τοπολιανάκης επεσήμανε και πως «προβλήματα σίγουρα θα υπάρξουν, από κει και πέρα όμως με υπομονή όλα νομίζω ότι θα ξεπεραστούν και με την βοήθεια του κράτους. Υπάρχουν προβλήματα και με το τραπεζικό τομέα και ελπίζουμε ότι οι χρηματοδοτήσεις που έρχονται δεν θα είναι ένα ΤΕΜΠΕ 1 που πριν από 10 χρόνια είχε αποδειχθεί ότι το έπαιρναν και επιχειρήσεις που δεν το είχαν ανάγκη και ας ελπίσουμε ότι οι χρηματοδοτήσεις θα δοθούν εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη…”

Σύμφωνα με τον κ.Τοπολιανάκη τα μέτρα ασφαλείας με τα οποία ξεκίνησε η επαναλειτουργία των εμπορικών, δεν δημιουργούν προβλήματα ενώ σε ότι αφορά στο θέμα του τουρισμού από τον οποίο ωφελείται γενικά ο εμπορικός κόσμος, τόνισε πως πρέπει να αξιοποιηθεί το γεγονός πως στα Χανιά και στην Κρήτη γενικότερα δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα από την επιδημία και αυτό να αποτελέσει καθοριστικό βήμα έτσι ώστε να προσελκυσθούν επισκέπτες αφού θα νοιώθουν πιο ασφαλείς.

Με προβλήματα άνοιξαν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Και αν τα μέτρα ασφαλείας μπορεί να μην προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία του λιανικού εμπορίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα πρακτορεία ΟΠΑΠ τα οποία άνοιξαν από σήμερα αλλά με τους ίδιος περιοριστικούς όρους με τα άλλα καταστήματα.

Ειδικότερα, σε καταστήματα έως 20 τ.μ. θα μπορούν να εισέλθουν μέχρι τέσσερα άτομα, σε καταστήματα από 20 έως 100 τ.μ. θα μπορούν να βρίσκονται τέσσερα άτομα συν ένα άτομο ανά 10 τ.μ., ενώ σε καταστήματα άνω των 100 τ.μ. θα μπορούν να εισέλθουν 12 άτομα συν ένα άτομο ανά 15 τ.μ.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως στην απαγόρευση παραμονής των πελατών καθισμένων σε καρέκλες  μέσα στο πρακτορείο κάτι που κάνει δύσκολη την συμμετοχή σε ορισμένα τυχερά παιχνίδια ενώ , ειδικά σε κάποιες ώρες της ημέρας είναι δεδομένες οι ουρές.

Για πρωτόγνωρες συνθήκες έκανε λόγο στο Flashnews.gr o πρόεδρος του συλλόγου πρακτόρων ΟΠΑΠ Χανίων Μανώλης Παπαδάκης επισημαίνοντας πως το κράτος και ο ΟΠΑΠ πρέπει να δείξουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τον κλάδο.

Να σημειωθεί πως από τον ΟΠΑΠ εστάλη στους πράκτορες δέμα που περιέχει από μια συσκευασία με αντισηπτικό, μάσκες και γάντια αλλά η μεγάλη κίνηση στα πρακτορεία σίγουρα θα απαιτεί πολύ περισσότερα υλικά προστασίας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook