Η θητεία του νέου προέδρου είναι τριετής.

Ο Δημήτρης Βιριράκης (στη φωτογραφία αριστερά) εξελέγη νέος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων μετά τη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής σήμερα το μεσημέρι στη Σούδα και της εκλογικής διαδικασίας που ακολούθησε.

Επί του συνόλου 8 ψηφισάντων (5 θεσμικοί φορείς και 3 που ορίστηκαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας), ο Δημήτρης Βιριράκης έλαβε 5 ψήφους, έναντι 3ων του έτερου υποψήφιου Πέτρου Χατζησταύρου.

Η εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκε  σε πολύ καλό κλίμα και ολοκληρώθηκε χωρίς καθυστερήσεις.

Ο Δημήτρης Βιριράκης αντικαθιστά στην προεδρία τον Γιάννη Ζερβό, ενώ η θητεία του θα είναι τριετής (έως 5/5/2023, καθώς 5/5/2020 εκδόθηκε το ΦΕΚ για τη συγκεκριμένη διαδικασία).

Ο νέος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στη Θεσ/νίκη και έχει μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Υπήρξε αντιπρόεδρος ΔΣ του Νοσοκομείου Χανίων (1989-1994), ενώ εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων (2002-2010) επί δημαρχείας Κυριάκου Βιρβιδάκη Εκείνη την περίοδο ήταν μέλος της δημαρχιακής επιτροπής και Γενικός Δ/ντής της ΔΕΥΑΧ. Είναι επίσης, πολλές φορές, εκλεγμένο μέλος του ΤΕΕ.

Γιατί έγινε αυτή η διαδικασία

Τον Οκτώβριο του 2019, μετά τις παιραιτήσεις μελών και  με απόφαση της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίας Κοζυράκη ορίστηκε η νέα Λιμενική Επιτροπή αποτελούμενη από τα παρακάτω τακτικά μέλη:

1. Πλοίαρχο Λ.Σ. Πασσάκο Σπυρίδωνα του Παναγιώτη, Προϊστάμενο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, ως Αντιπρόεδρο,
2. Κωνσταντίνο Ντάγκα του Γεωργίου Προϊστάμενο της Δ/νσης Τελωνείου Χανίων. 
3. Μαραθάκη Γεώργιο, του Δημητρίου, Πολιτικό Μηχανικό.  
4. Παναγιώτη Σημανδηράκη  του Αντωνίου, Δήμαρχο Χανίων.  
5. Νικόλαο Ηλιάκη του Εμμανουήλ εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Χανίων.
6. Ιωάννη Μανωλικάκη του Ιωάννη εκπρόσωπο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Χανίων.
7. Ιωάννη Γελασάκη  του Δημητρίου εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συνδέσμου (Ένωσης) Ναυτικών Πρακτόρων και Επαγγελματιών Χρηστών Λιμένων
8. Ιωάννη Ζερβό του Ιωάννη, απόστρατο αξιωματικό ΕΛ.ΑΣ.  
9. Δημήτριο Βιριράκη , του Γεωργίου, Πολιτικό Μηχανικό. 
10. Σπυρίδωνα Νταουντάκη του Νικολάου, Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στα Λιμενικά Ταμεία Δυτικής Κρήτης. 

Στην συνέχεια η Λιμενική Επιτροπή εξέλεξε ως Πρόεδρο τον κ. Γιάννη Ζερβό. 

Να σημειωθεί πως στην απόφαση της Αποκεντρωμένης αναφερόταν και το εξής:

“Η θητεία της Επιτροπής, όπως αυτή έχει συγκροτηθεί με την αριθμ. 2247/28-02-2019 απόφαση Συντονίστριας Α.Δ.Κ. και τροποποιείται με την παρούσα, λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2019, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 63 του ν. 4609/2019 (ΦΕΚ 67/Α΄/03-05-2019)”

Στην συνέχεια δόθηκαν παρατάσεις και όταν ήρθε η στιγμή για την νέα απόφαση, διαπιστώθηκε πως με το νόμο 4609/2019 τροποποιήθηκε το βασιλικό διάταγμα του 1939 που καθορίζει τα της σύστασης των Λιμενικών Επιτροπών και – μεταξύ άλλων – εκτός από εκπροσώπους φορέων σε ότι αφορά στους πολίτες που συμμετέχουν ορίζει πως πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Έτσι στην νέα σύνθεση της Λιμενικής Επιτροπής με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 339/4-5-2020 (τεύχος ΥΟΔΔ) στην Λιμενική Επιτροπή τοποθετήθηκε ο πολιτικός μηχανικός Πέτρο Χατζησταύρου.

Όπως αναφέρει η απόφαση, η Λιμενική Επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων συγκροτείται ως ακολούθως :

1. Τον Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. ΒΑΛΥΡΑΚΗ Εμμανουήλ του Παύλου, Προϊστάμενο της Λιμενικής Αρχής Χανίων, ως Αντιπρόεδρο, αναπληρούμενο από τον Πλωτάρχη Λ.Σ. ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗ Βασίλειο του Μάρκου .
2. Τον Ντάγκα Κωνσταντίνο του Γεωργίου, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τελωνείου Χανίων, ως τακτικό μέλος, αναπληρούμενο από τον Βουτσαδάκη Ιωάννη του Εμμανουήλ , τελωνειακό.
3. Τον Βιριράκη Δημήτριο του Γεωργίου, Πολιτικό Μηχανικό ως τακτικό μέλος, αναπληρούμενο από τον Κοββαντζή Κωνσταντίνο του Λύσανδρου, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό.
4. Τον Μαραθάκη Γεώργιο του Δημητρίου, Ηλεκτρονικό Μηχανικό ως τακτικό μέλος, αναπληρούμενο από τον Καρκάνη Μανούσο του Γεωργίου , Τοπογράφο Μηχανικό.
5. Τον Χατζησταύρο Πέτρο του Σπυρίδων, Πολιτικό Μηχανικό ως τακτικό μέλος, αναπληρούμενο από την Τσισμενάκη Σοφία του Μιχαήλ  Πολιτικό Μηχανικό.
6. Τον Σημανδηράκη Παναγιώτη του Αντωνίου, Δήμαρχο Χανίων, αναπληρούμενο από τον Μαλανδράκη Ιωάννη του Ιωάννη, Δήμαρχο
Πλατανιά, κατόπιν υποδείξεως της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
7. Τον Ηλιάκη Νικόλαο του Εμμανουήλ, Επιχειρηματία, εκπρόσωπο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων, αναπληρούμενο από τον Ζυμβραγάκη Γεώργιο του Γεωργίου , Επιχειρηματία.
8. Τον Μανωλικάκη Ιωάννη του Ιωάννη, υπάλληλο, ως τακτικό μέλος, Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν.Χανίων, αναπληρούμενο από τον Φωκά Κωνσταντίνο του Μιχαήλ, υπάλληλο.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook