Στην περιοχή Ντονγκ Ντα του Ανόι, βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορόσημα της πρωτεύουσας του Βιετνάμ – μια πολυκατοικία 5 ορόφων που καλύπτεται πλήρως από μια ζωντανή, πράσινη «κουρτίνα», που έχουν δημιουργήσει αναρριχώμενα φυτά.

Το λεγόμενο «ζωντανό κτίριο» του Ανόι είναι έργο του καθηγητή Δρ Χοάνγκ Νου Τανγκ, που είναι και ο μοναδικός ένοικος του οικοδομήματος.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 30 χρόνια, το 1990, τότε που αποτελούσε μια από τις ψηλότερες κατασκευές της περιοχής, πράγμα που ουσιαστικά σήμαινε ότι ήταν εκτεθειμένο στον καυτό ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η ζέστη ήταν ιδιαίτερα ενοχλητική, οπότε ο Χοάνγκ Νου Τανγκ αποφάσισε να φυτέψει δύο φυτά αναρριχητικά, που φιλτράρουν το φως του ήλιου και επίσης ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του κτηρίου στο οποίο μεγαλώνουν. Η ιδέα του λειτούργησε, και τρεις δεκαετίες αργότερα, τα φυτά εξακολουθούν να εκπληρώνουν τον σκοπό τους, ενώ προσελκύουν επίσης επισκέπτες από όλη την πόλη και τις γύρω περιοχές.

«Το 1990,  η περιοχή είχε χαμηλά σπίτια, οπότε το φως του ήλιου έπεφτε στο κτήριο όλη την ημέρα δυσκολεύοντας την παραμονή μου. Για αυτό και επέλεξα να καλλιεργήσω αναρριχητικά φυτά για να περιορίσω το φως του ήλιου», έχει δήλωσε ο ίδιος. Βλέποντας από μακριά, το κτήριο μοιάζει καλυμμένο με σειρές από διαφορετικά φυτά, αλλά σύμφωνα με τον ένοικό του, στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη φυτών που είναι φυτεμένα σε διαφορετικές πλευρές του κτηρίου «αγκαλιάζοντας» το κτήριο μέχρι την οροφή του. Ο Χόανγκ έχει τοποθετήσει εξωτερικά του κτηρίου ξύλο, σιδερένια και πλαστικά καλώδια βοηθώντας τα φυτά να αναπτυχθούν και να ανέβουν προς τα πάνω. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι τα φυτά χρειάστηκαν περίπου 8 ή 9 χρόνια για να καλύψουν πλήρως τη μια πλευρά του κτηρίου. Σήμερα, κλαδεύει τα δύο φυτά μία ή δύο φορές το μήνα, χρησιμοποιώντας εργαλεία που σχεδίασε ο ίδιος.

Πολλοί γείτονές του λένε ότι τα φυτά προσελκύουν κουνούπια, αλλά ο ίδιος σχολιάζει ότι ο αέρας στο σπίτι του είναι φρέσκος, δροσερός και ότι δεν υπάρχουν κουνούπια. «Το σπίτι είναι ένα ήσυχο μέρος που βοηθά τους ανθρώπους να ζουν σε αρμονία με τη φύση σε αυτό το στενό αστικό κέντρο», συμπληρώνει.

perierga.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook