Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες τα αποτελέσματα των ελέγχων της αστυνομίας και παρατηρώ ότι οι παραβάσεις που βεβαιώνουν για μη τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού. 

Και αναρωτιέμαι… γελιόμαστε τώρα και μεταξύ μας;

Το πόσοι για παράδειγμα μετακινήθηκαν χωρίς βεβαιώσεις τις ημέρες της καραντίνας δεν μπορούσε να είναι ελέγξιμο στοιχείο από τον κάθε πολίτη μεμονωμένα γιατί κανείς δεν μπορούσε να είναι παρών στα σημεία ελέγχων και να βλέπει πόσοι κινούνται και πόσοι ξεφεύγουν παρανομώντας. Οπότε ό,τι στοιχείο έδινε η αστυνομία αυτό ήταν.

Τώρα όμως, η μη χρήση μάσκας και η μη τήρηση απόστασης είναι κάτι που έρχεται στην άμεση αντίληψη του πολίτη γιατί οι παραβάσεις αυτές γίνονται στους χώρους που κινείται καθημερινά όπως τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα μη τυποποιημένων τροφίμων κτλ. Είναι κάτι δηλαδή που ο πολίτης συναντά καθημερινά και άρα έχει επίγνωση του αν παραβαίνει ο κόσμος τους κανόνες ή όχι.

Με δεδομένο λοιπόν ότι σαν πολίτες πλέον ξέρουμε “τι παίζει” γύρω μας γιατί το βλέπουμε με τα μάτια μας (είπαμε δεν είναι σαν την απαγόρευση μετακινήσεων που δεν μπορούσαμε να έχουμε εικόνα), έρχονται οι ανακοινώσεις της αστυνομίας να μας ενημερώσουν ότι για παράδειγμα προχθές σε όλη την Κρήτη είχαμε 4 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και τήρηση απόστασης και χθες 1 παράβαση! Σε όλη την Κρήτη αυτό!

Υποθέτουμε ότι για να βεβαιώσουν μόλις 1 παράβαση, έκαναν όλο κι όλο 1 έλεγχο στην Κρήτη. Δεν εξηγείται αλλιώς. Γιατί για παράδειγμα η εικόνα που έχω εγώ από δυο σουπερ μαρκετ (όχι συνοικιακά) είναι ότι στο κρεοπωλείο πχ δεν φορούν μάσκα, την έχουν στο προγούλι. Το ίδιο συμβαίνει και σε δυο καταστήματα οπωροκηπευτικών που πηγαίνω, ούτε μάσκα ούτε γάντια. Και υποτίθεται ότι είναι υποχρεωτικό. Και αυτό δεν έτυχε, αλλά γίνεται συστηματικά από την αρχή. Και δεν το παρατήρησα μόνο εγώ αλλά το παρατήρησαν και άλλοι που πήγαν άλλες ώρες. Δεν είναι δηλαδή θέμα τύχης να τους πετύχεις χωρίς μάσκα, είναι συνεχές το φαινόμενο.

Άρα μόνο εγώ ένα άτομο, σε μια μόλις γειτονιά, εδώ και μιάμιση εβδομάδα έχω παρατηρήσει ήδη 3 παραβάσεις, συνεχόμενες σε διάρκεια. Κάντε τους υπολογισμούς για το τι μπορεί να συμβαίνει στην υπόλοιπη Κρήτη. 

Οπότε ή κάτι δεν γίνεται σωστά στους ελέγχους, ή δεν γίνονται έλεγχοι ή δουλευόμαστε μεταξύ μας…

Υ.Γ. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για την περίοδο της απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων (παρόλο που εγώ τουλάχιστον γνωρίζω δυο περιπτώσεις που πήγαν στο χωριό τους κανονικότατα και χωρίς πρόβλημα και άλλους δυο που μετακινήθηκαν χωρίς χαρτιά). Σε κάθε περίπτωση η αστυνομία τότε έκανε τη δουλειά της, ήταν στα μπλόκα, την έβλεπες. Γινόταν δουλειά, πάντα θα ξεφύγουν κάποιοι, αλλά αυτοί οι κάποιοι δεν μειώνουν τη ν αξία της δουλειάς που έγινε πραγματικά.

Τώρα όμως στους ελέγχους με τις μάσκες είναι αστείο. Καλύτερα να μην ανακοινώνουν τίποτα γιατί εκτίθενται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook