Στον Απόστολο Παπαστάμο κάνει αναφορά ξανά η επίσημη ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, με αφορμή το παγκόσμιο ρεκόρ που πέτυχε το περασμένο καλοκαίρι.

Στο αφιέρωμα υπάρχουν και δηλώσεις του Χανιώτη πρωταθλητή του ΝΟΧ, που τονίζει ότι οι στόχοι παραμένουν ίδιοι παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμά του λόγω πανδημίας πήγε πίσων.

Το αφιέρωμα της ΚΟΕ έχει ως εξής:

4.11.93 στα 400 μέτρα μικτής ατομικής.

Όλοι κοίταγαν το χρονόμετρο και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων. Από έναν νεαρό Έλληνα. Ο Απόστολος Παπαστάμος είχε σπάσει τα χρονόμετρα. Είχε πετύχει μία από τις 30 καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του αγωνίσματος.  Όλα αυτά τον Αύγουστο του 2019. Δεν ήταν μόνο το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Δεν ήταν μόνο ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Ήταν ένας χρόνος που «τρέφει» όνειρα. Όνειρα για κάτι μεγάλο στη συνέχεια. Μια επίδοση που δίνει ελπίδες για τις μεγάλες διοργανώσεις που θα ακολουθήσουν σε επίπεδο ανδρών.

Με αυτά τα όνειρα ζει σήμερα ο Χανιώτης πρωταθλητής. Κοντά σε αυτόν ονειρεύονται ο προπονητής του, η οικογένειά του, ο σύλλογός του, η κολυμβητική ομοσπονδία και βέβαια όλοι οι Έλληνες.

Ο Απόστολος είχε σαν επιδίωξη για το 2020 την διάκρισή του στην Ολυμπιάδα του Τόκιο. Μια καλύτερη επίδοση από αυτόν τον απίστευτο χρόνο. Μια βελτίωση του ατομικού του ρεκόρ, με ό,τι αυτό σήμαινε για την κούρσα της ζωής του, έναν τελικό στο Τόκιο, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποια θέση θα του έδινε στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη.

Ο Απόστολος ξεκινά τη Δευτέρα προπονήσεις, μετά από ένα μακρύ διάστημα αποχής, στα Χανιά. Δίπλα στον Κώστα Τζιλιβάκη, τον προπονητή του.     

«Η πανδημία μας πήγε ένα χρόνο πίσω. Όμως οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι. Το πλάνο δεν αλλάζει. Αυτό που θα επιδιώξουμε με τον προπονητή μου είναι του χρόνου το καλοκαίρι στο Τόκιο να πετύχω μία νέα ατομική επίδοση. Με αυτή, κερδίζοντας δηλαδή τον εαυτό μου, τον Απόστολο, να πετύχω ένα νέο ρεκόρ και όπου με βγάλει».

Ο Απόστολος νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά πλέον. Εκτιμά ότι έναν χρόνο μετά θα είναι πιο ώριμος σαν άνθρωπος και σαν αθλητής. Έτοιμος να αντιμετωπίσει τους μεγάλους αντιπάλους που θα βρίσκονται δίπλα του. Να αντέξει τον ανταγωνισμό. Να περάσει πιο εύκολα από την κατηγορία των εφήβων σε αυτή των ανδρών.  

«Την Δευτέρα ανοίγει η πισίνα στα Χανιά. Το 2020 δεν υπάρχουν πλέον μεγάλοι αγώνες. Έχουν όλοι μετατεθεί. Αρχικός στόχος είναι η επιστροφή μου στην κανονικότητα. Να βρεθούμε ξανά στην σωστή φυσική κατάσταση που ήμασταν πριν την κρίση. Η μετάθεση των Ολυμπιακών αγώνων είναι ένα θετικό γεγονός για μένα.   Βλέπουμε με άλλο μάτι τα πράγματα με τον προπονητή μου. Ένα χρόνο αργότερα θα είμαι πιο ώριμος. Θα μπορώ να αντιμετωπίσω καλύτερα και με πιο ώριμη σκέψη τα γεγονότα. Θα βλέπω πιο θετικά τον ανταγωνισμό» υποστηρίζει ο Απόστολος και συνεχίζει:

«Η μετάβαση από την κατηγορία των εφήβων σε εκείνη των ανδρών είναι πάντα δύσκολη. Απαιτεί σκληρή δουλειά, πολλή προπόνηση και ελαχιστοποίηση των λαθών. Στην κατηγορία των νέων τα λάθη δεν σου στερούν πολλά πράγματα. Στους άνδρες οι κούρσες οφείλεις να είναι αλάνθαστες. Όλα τέλεια. Ένας επιπλέον χρόνος στην πλάτη σου, σημαίνει ωριμότητα και καλύτερη σκέψη. Η μετάθεση των Ολυμπιακών αγώνων ίσως αποβεί ένα θετικό γεγονός για μένα».    

Η περίοδος του εγκλεισμού ήταν φυσικά πολύ δύσκολη για τον παγκόσμιο πρωταθλητή, αν και τα Χανιά είναι μια ιδανική πόλη για τον καθένα.
«Η αρχή ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Σπίτι, καραντίνα, αποκλεισμός. Μετά πήραμε λίγο θάρρος, βγήκαμε για τρέξιμο και τις τελευταίες ημέρες μπορούμε να πάμε στη θάλασσα για κολύμπι. Εκτός νερού όμως 10 εβδομάδες είναι ένα πολύ μεγάλο και δυσάρεστο δεδομένο».  

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook