Πότε αναμένονται και τα πρωτόκολλα για πτήσεις, μεταφορές, αεροδρόμια και κρουαζιέρα – Οι συμμαχίες που δρομολογούνται

Στο γραφείο του Πρωθυπουργού βρίσκεται το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ορίζει τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχείων.

Ήδη έχουν ληφθεί υπ’ όψιν στο κείμενο οι παρατηρήσεις του ΣΕΤΕ, αύριο αναμένεται να περάσει από τον έλεγχο του ΕΟΔΥ και πιθανόν το Σάββατο να δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό κειμένο από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Κυριάκο Κώτσογλου, στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, με τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη, έγινε λόγος για αγώνα δρόμου προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν σε πτήσεις, μεταφορές, αεροδρόμια καθώς και στην κρουαζιέρα, ώστε να είναι συνολικά έτοιμα κατά τις 20 Μαΐου 2020.

Πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία καθώς τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί  στο υγειονομικό κομμάτι από τους οποίους περνά ή απορρίπτεται κάθε μέτρο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Κώτσογλου: «Στην εξίσωση αυτή, η πλευρά των ξενοδόχων, δίνει σαφείς κατευθύνσεις και προτίμηση προς τη διαφύλαξη της ξενοδοχείας και τη διατήρηση των όρων φιλοξενίας που έχουν κάνει τον ελληνικό τουρισμό διάσημο. Αναζητείται η “Χρυσή Τομή”…»

Παράλληλα, ετέθη στη σύσκεψη η προσπάθεια που γίνεται σε διπλωματικό επίπεδο με τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών μεταξύ χωρών που έχουν παρόμοιο προφίλ ως προς τα δεδομένα εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

«Δεν αποκλείεται σε πρώτο επίπεδο να δρομολογηθούν διακρατικές συμφωνίες με το Ισραήλ και την Κύπρο και σε δεύτερο επίπεδο να επιτευχθεί μια Βαλκανική Συμμαχία.  Στη συνέχεια περιμένουμε τις διεργασίες σε Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Κεντρική Ευρώπη, Βαλτική κ.λπ.» τόνισε ο κ. Κώτσογλου.

Όπως έγινε γνωστό στο συμβούλιο, ενδέχεται με κάποιες χώρες – λίγες στον αριθμό – να έχουμε κλείσει συμφωνία σχετικά νωρίς ώστε να μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό από τον Ιούλιο.

Βέβαια στο σημείο αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι βασικές αγορές από τις οποίες η χώρα και η Κρήτη ειδικότερα αντλεί τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών, όπως Βρετανία , Σκανδιναβικές χώρες, Γαλλία, Ιταλία, απουσιάζουν από τον πρώτο σχεδιασμό των διακρατικών συμφωνιών.

Τέλος, στη σύσκεψη επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι να αρχίσει τουριστική καμπάνια από την 1η κιόλας Ιουνίου και να γίνει προσπάθεια για στοχευμένο μάρκετινγκ ανά χώρα, μέσω του Υπουργείου Τουρισμού και κοινό Εθνικό μήνυμα, αλλά πέραν τούτου ουδέν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook