Η αναταραχή του Εγκέλαδου στην συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει σταματήσει

Δεκατρεις ημέρες πέρασαν από τον  ισχυρό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που συνέβη στην την 2α Μαϊου στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και στην περιοχή του «Ελληνικού τόξου» όπου συγκλίνουν οι λιθοσφαιρικές πλάκες Ανατ. Μεσογείου και Αφρικής αλλά ο «Εγκέλαδος» παραμένει ανήσυχος.

Την νύχτα, στη 1:33 σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ και συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, με 4,7 (mb) βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρό του ήταν σε απόσταση 112 χιλιομέτρων νότια της Ιεράπετρας και το εστιακό του βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Να σημειωθεί πως στην ίδια περιοχή του «Ελληνικού τόξου» μετά τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ και στο διάστημα των 13 ημερών έχουν καταγραφεί περίπου 25 σεισμοί με μεγέθη από 4,0 έως 5,4 Ρίχτερ καθώς και πολλές δεκάδες σεισμοί με μικρότερο μέγεθος.

Τι είναι το «Ελληνικό τόξο»

Βασικό τεκτονικό γνώρισμα του Ελληνικού χώρου είναι το Ελληνικό τόξο. Το Ελληνικό τόξο (τόξο του Αιγαίου) αποτελεί το όριο επαφής της Ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας –τμήμα της οποίας είναι το Αιγαίο-, και της Αφρικανικής πλάκας –τμήμα της οποίας είναι η λιθόσφαιρα της Ανατ. Μεσογείου.

Οι δύο λιθοσφαιρικές πλάκες συγκλίνουν στην περιοχή αυτή με σχετική ταχύτητα 2,5 εκατοστά το χρόνο, με συνέπεια την καταβύθιση της ωκεάνιας πλάκας της Ανατ. Μεσογείου, λόγω μεγαλύτερης πυκνότητας, κάτω από την ηπειρωτική πλάκα του Αιγαίου.

Το τόξο που δημιουργείται στην περίπτωση αυτή αποτελείται από την ελληνική τάφρο, το νησιωτικό τόξο, την οπισθοτάφρο και το ηφαιστειακό τόξο.

Η τάφρος δημιουργείται κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών. Πρόκειται για ένα σύστημα τάφρων , μία σειρά από βαθιές θαλάσσιες λεκάνες από τη Ρόδο, την Κρήτη, έως και την Κεφαλονιά (γνωστή και ως ελληνική δίαυλος)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook