Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 ακολουθούν η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό, ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ και τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, καθώς και για την πώληση του ΟΔΙΕ.

Η ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού και ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί όχι μόνο από το εσωτερικό αλλά και από ευρωπαϊκές εταιρείες.

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η εταιρεία ειδικού σκοπού (sPV) θα μπορεί να συσταθεί είτε αφού έχει ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση απ\’ όλους όσοι έχουν ανακηρυχθεί ως πλειοδότες είτε από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ τα επιμέρους θέματα της νέας εταιρείας θα ρυθμιστούν από το νομικό πλαίσιο των συμβάσεων παραχώρησης.

Στη νέα εταιρεία θα συγκεντρωθούν τα δικαιώματα για την παραγωγή, τη διανομή, τη διαχείριση και την είσπραξη των όποιων δικαιωμάτων από το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο – Ξυστό (ν. 1947/1991), του Στεγαστικού Λαχείου (ν. 1947/1991) πο δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα, του κρατικού Λαχείου υπέρ της κοινωνικής αντιλήψεως με βάση το Α.Ν 143/1967, του Λαϊκού Λαχείου, του ν.ΓΝΖ/1905 Εθνικού Λαχείου και του Έκτακτου ή Εθνικού λαχείου που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κρατικών Λαχείων (AELLE) του ν2515/1997.

Η σύμβαση παραχώρησης, η οποία θα συναφθεί προκειμένου να μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία της μιας εταιρείας στην άλλη, θα ρυθμίσει μεταξύ άλλων το τίμημα για την παραχώρηση, τον τρόπο καταβολής του τιμήματος και τυχόν θέματα αποζημίωσης.

Μέχρι σήμερα στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας έχουν ενταθχεί το 35,477% των Ελληνικών Πετρελαίων (108.430.304 μετοχές), το 100% της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. (15.000 μετοχές), το 55,19% της ΛΑΡΚΟ (7.686.362 μετοχές) και το 100% του Ορανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (4.592.422 μετοχές).

Υπενθυμίζεται πως ότι ενταχθεί στο Ταμείο δεν μπορεί να ξαναβγεί, δηλαδή δεν μπορεί να ακυρωθεί η προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση.

Όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο επικεφαλής του Ταμείου, Κ. Μητρόπουλος, «την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε το δημόσιο διαγωνισμό για τα κρατικά λαχεία. Μετά, θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις σε διαστήματα δύο εβδομάδων», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι θα ακολουθήσει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον νέο μειωμένο στόχο της τρόικας για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ (αντί 5 δισ.) μέσα στο 2011.

«Θα προχωρήσουμε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του Ελληνικού, και θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και την πώληση ακινήτων ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά», πρόσθεσε.

Για την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ, που είχε σχεδιαστεί αρχικά για το τέταρτο τρίμηνο του 2011, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι θα γίνει το 2012, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει εισπράξει 392 εκατ. ευρώ από την ήδη συμφωνηθείσα από το παρελθόν πώληση ποσοστού 10% στον ΟΤΕ και αναμένει άλλα 849 εκατ. ευρώ από την επέκταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ κατά 10 έτη και την πώληση αδειών τυχερών παιχνιδιών (βιντεολόττο).

Όπως ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, το Ταμείο επαναξιολογεί τη λίστα των υπό αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, με το βάρος να δίνεται σε αυτά που μπορούν να αποφέρουν υψηλότερα έσοδα.

«Πιθανόν έως τα τέλη του έτους, θα προκηρύξουμε διαγωνισμό για τον ΟΔΙΕ. Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών βρίσκεται στη διαδικασία ανανέωσης αδειών κινητής τηλεφωνίας και θα διαθέσει επιπλέον ραδιοσυχνότητες για νέα προϊόντα. Ευελπιστώ ότι αυτό θα γίνει έως τον Νοέμβριο», είπε.

«Επίσης θα διαθέσουμε κάποια μικρά ποσοστά του Δημοσίου σε τράπεζες» πρόσθεσε.

Το Ταμείο δεν θα επιδιώξει την πώληση ποσοστών στην ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έως ότου ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, είπε.

Το Δημόσιο κατέχει περίπου το 77% της ATEbank και το 34% του ΤΤ, που έχουν τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 226 και 95 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να προτείνουν τον καλύτερο τρόπο διάθεσης 12 λιμανιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση κατέχει επίσης το 55% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και βάσει του αρχικού σχεδιασμού στοχεύει να πουλήσει το ποσοστό της κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Ερωτηθείς για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι το Ταμείο περιμένει την πώληση της Hochtief Airports , βασικού μετόχου του αεροδρομίου.

Ο κατάλογος των συμβούλων

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής τη λίστα των συμβούλων για 13 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, τα οποία θα «τρέξουν» φέτος και το 2012.


Η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με ημερομηνία υπογραφής 15 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει τους παρακάτω συμβούλους αποκρατικοποίησης ανά περίπτωση:

1. ΕΛΠΕ: UBS LIMITED και NOMURA INTERNATIONAL PLC

2. ΛΑΡΚΟ: HSBC BANK PLC και PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS.

3. ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Νομικοί σύμβουλοι: Παπακωστόπουλος και συνεργάτες Π. Ελγέρης και Απ. Γέροντας. Νομικός σύμβουλος επί θεμάτων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαπού δικαίου: DEWEY & LEBOEUF LLP.

4. ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ: GRANT THORNTON

5. ΕΥΑΘ: HSBC BANK και EUROBANK EFG EQUITIES AEΠΕΥ.

6. ΕΥΔΑΠ: ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, CREDIT AGRICOLE CIB και EUROBANK EFG EQUITIES AEΠΕΥ.

7. ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ: ALPHA BANK και INVESTMENT BANK OF GREECE.

8. ΟΛΠ, ΟΛΘ και Περιφερειακοί Λιμένες: MORGAN STANLEY, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

9. ΔΕΗ: ALPHA BANK, BANK OF AMERICA MERRILL LYNCH, CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LIMITED, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

10. ΕΛΤΑ: LAZARD FRERES SAS, PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS.

11. ΜΙΚΡΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ & ΜΑΡΙΝΕΣ: INVESTMENT BANK OF GREECE, κοινοπραξία των εταιριών MARITIME & TRANSPORT BUSINESS SOLUTIONS, KLC δικηγορική εταιρεία και Ρογκάν και Συνεργάτες.

12. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΡΟΜΙΑ: EUROBANK EFG EQUITIES AEΠΕΥ και CITIGROUP GLOBAL MARKETSLIMITED

13. ΟΔΙΕ: Νομικός σύμβουλος Ρυλλεράκης και συνεργάτες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook