Στους παραχωρηθέντες κοινόχρηστους χώρους το αντάλλαγμα υπέρ του Δημοσίου αυξάνεται ποσοστιαία από 10% που ίσχυε έως τώρα σε 40% επί των ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση δραστηριοτήτων. 

Έντονα δυσαρεστημένοι είναι οι Δήμοι Κισσάμου και Καντάνου Σελίνου, αφού, εν μέσω κορωνοϊού και οικονομικής κρίσης, καλούνται να δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό στο δημόσιο, για να χρησιμοποιούν τους παραχωρηθέντες κοινόχρηστους χώρους.

Οι δύο Δήμοι έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στα Αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, στην ΠΕΔ, στην ΚΕΔΕ και στους Βουλευτές του Νομού Χανίων, όπου εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για αυτό το γεγονός.

Πιο συγκεκριμένα η ενημέρωση των δύο Δήμων αναφέρει τα εξής:  

Οι Δήμαρχοι Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνιος Περράκης και Κισσάμου κ. Γεώργιος Μυλωνάκης διαβίβασαν σήμερα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στα Αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, στην ΠΕΔ, στην ΚΕΔΕ και στους Βουλευτές του Νομού Χανίων κοινή επιστολή διαμαρτυρίας για τα διαλαμβανόμενα της υπ’ αριθ. 47458/ΕΞ2020/15.05.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1864/15-058-2020 Τεύχος Β’) περί «Καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών».

Συγκεκριμένα, οι Δήμοι Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου μέσα από την επιστολή που απέστειλαν, εκφράζουν από κοινού την έντονη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τα οριζόμενα στην ως άνω σχετική ΚΥΑ αναφορικά με το άρθρο 7, βάσει της οποίας καθορίζεται ότι στην περίπτωση όπου οι Δήμοι χρησιμοποιούν τους παραχωρηθέντες κοινόχρηστους χώρους το αντάλλαγμα υπέρ του Δημοσίου αυξάνεται ποσοστιαία από 10% που ίσχυε έως τώρα σε 40% επί των ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση δραστηριοτήτων όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών και τη λειτουργία τροχήλατου αναψυκτήριου. 

Θεωρούν την ως άνω αύξηση μη ρεαλιστική και εφαρμοστέα σε κάθε περίπτωση, πόσο δε μάλλον υπό τις δεδομένες πρωτόγνωρα δυσμενείς συνθήκες εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας.

Με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη χαθεί κατά το ήμισυ και με τις δυσοίωνες προβλέψεις  μείωσης των τουριστών διεθνώς κατά 60% έως 80% το 2020, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού Covid-19, μια τέτοια αύξηση είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τους ήδη επιβαρυμένους Δήμους, σε περαιτέρω οικονομική δυσπραγία.

Επίσης, ενώ η γενικότερη οικονομική πολιτική εν μέσω πανδημίας κινείται συνολικά προς την κατεύθυνση μείωσης των μισθωμάτων, παρουσιάζεται μία αναιτιολόγητη κατακόρυφη αύξηση του αντιτίμου παραχώρησης εκμετάλλευσης των παραλιών από πλευράς των Δήμων και των Επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια αυτά, αιτούνται από κοινού τη μείωση του ανταλλάγματος στο προγενέστερο ποσοστό ύψους 10% σύμφωνα με την προηγούμενη σχετική ΚΥΑ ( και ειδικά για το 2020 τη δωρεάν παραχώρηση – άνευ ανταλλάγματος, λόγω της χρονικής συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου καθώς και της αναμενόμενης μείωσης του εγχώριου και διεθνούς τουρισμού.

Κάνουν έκκληση για προστασία και στήριξη του τουρισμού την φετινή χρονιά, ζητώντας την αρωγή των κρατικών φορέων και προσβλέποντας στην άμεση παρέμβασή τους επί του θέματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook