Η επιστημονική εξήγηση του σπάνιου φαινομένου από τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα.

Ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά απόλυτα εξηγήσιμο επιστημονικά έγινε για πρώτη φορά εμφανές χτες στα Χανιά και συγκεκριμένα πάνω από τον κόλπο της Σούδας και σήμερα πάνω από το Ενετικό Λιμάνι Χανίων, αλλά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές, όπως ο Σταυρός Ακρωτηρίου.

Όπως μας τόνισε ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας πρόκειται για το φαινόμενο της “μεταφερόμενης ομίχλης”, ένα σπάνιο φαινόμενο που, ωστόσο, έχει ξανασυμβεί στην Κρήτη και στο παρελθόν και το οποίο εμφανίζεται κυρίως σε εποχή άνοιξης.

Είναι ένα άκρως αξιοπερίεργο φαινόμενο, που προκάλεσε πολλές απορίες και έδωσε την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να το απαθανατίσει φωτογραφικά. 

Πού οφείλεται όμως αυτό το σπάνιο φαινόμενο, που ουδεμία σχέση δεν έχει με την …πασίγνωστη “αφρικανική σκόνη”; 

Εξηγεί στο Flashnews.gr ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας:

“Ωφείλεται στο ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαμε παρατεταμένη ηλιοφάνεια. Είχαμε επίσης εισβολή θερμών ρευμάτων πάνω από την Κρήτη, γεγονός που ευνοούσε σε μεγάλο βαθμό τη μεγάλη ποσότητα εξάτμισης. Αυτή η εξατμιζόμενη ποσότητα του νερού παρέμεινε πάνω από όλες τις επιφάνειες, είτε στη θάλασσα, είτε στη στεριά. Το τελευταίο διήμερο, εξαιτίας της μικρής πτώσης της θερμοκρασίας και επειδή η θάλασσα παραμένει πιο ψυχρή ως επιφάνεια από τη στεριά, το νερο που έχει εξατμιστεί και παραμένει πάνω από τη θάλασσα στις χαμηλές θερμοκρασίες, δημιούργησε κάτι σαν αραιό σύννεφο, που ορίζεται μετεωρολογικά ως ομίχλη“. επισημαίνει ο κ. Λέκκας και  προσθέτει: 

“Λόγω του ρεύματος του αέρα από τη θάλασσα προς τη στεριά, η ομίχλη μεταφέρθηκε και πάνω από τη στεριά, αλλά εξαιτίας ότι η στεριά έχει πιο ζεστή επιφάνεια, αυτό το σύννεφο διαλύεται. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μεταφερόμενη ομίχλη“.

Όπως επεσήμανε τέλος ο Μανώλης Λέκκας το φαινόμενο αυτό ίσως συμβεί και αύριο, αν δεν υπάρξουν δυτικοί άνεμο. “Πρέπει να ευνοεί το ρεύμα του αέρα για να προκύψει αυτό το φαινόμενο. Μπορεί, κατά τόπους, να συμβεί αυτό το φαινόμενο”, τονίζει ο κ. Λέκκας.

Η εικόνα πάντως του φαινομένου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή:

Ενετικό Λιμάνι

Κούμ Καπί

Χαλέπα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook